Colici bebelusi. Ghid complet pentru parinti. Ce sunt, cat dureaza. Cum alini bebelusul cand are colici
Colici bebelusi. Cand bebe are colici, inseamna ca este agitat si plange inconsolabil in reprize prelungite, de peste trei ore consecutiv. Iar asta se intampla in cel putin trei zile pe saptamana. Colicile sunt, de fapt, niste dureri sau crampe abdominale, care apar la majoritatea bebelusilor in primele luni de viata.
Nu e vorba de o boala in sine, ci de o manifestare destul de frecventa. Mai toti sugarii vor trece prin aceasta etapa si, impreuna cu ei, si parintii deznadajduiti.
Desi colicile le afecteaza starea generala a micutilor, ele nu reprezinta un pericol pe termen lung.
Perioada colicilor este dificila pentru orice familie. La disconfortul resimtit de bebelus se adauga de fiecare data sentimentul de frustrare si neputinta al parintilor. Acestia nu stiu ce sa mai faca pentru a-si calma micutul. E important sa stii asadar ca aceste dureri abdominale sunt normale. Toata lumea trece prin asta. Si nu e cazul sa te invinovatesti ca faci tu ceva gresit sau ca nu ai suficienta grija de copilul tau. Inarmeaza-te cu calm si cu rabdare. Fii mereu blanda cu bebelusul cand plange. Doar asa veti putea trece mai usor peste aceasta etapa din viata lui.
Colici bebelusi. Cum iti dai seama ca bebe are colici?
Colicile apar in general la bebelusii de 2-3 saptamani. Iin cazul micutilor nascuti prematur, ele vor fi resimtite la 2-3 saptamani dupa data nasterii stabilita initial. Si incep sa dispara in jurul varstei de 3 luni. Ele se manifesta cu precadere in a doua parte a zilei si spre seara. Bebelusul incepe sa planga excesiv si aparent fara un motiv anume (nu e flamand, speriat, obosit si nu are scutecul ud).
Pe langa plansul excesiv, exista si alte semne dupa care poti recunoaste colicile:
– bebelusul plange puternic imediat dupa ce a mancat, iar plansul dureaza in jur de doua ore;
– abdomenul bebelusului pare umflat;
– plansul e insotit de frecarea picioruselor, pe care bebelusul le rasuceste constant si le strange spre abdomen;
– bebelusul are gaze;
– micutul e agitat si isi incovoieste tot corpul;
– crizele de plans apar de mai multe ori pe zi.
Citeste si: Ghid pentru parinti: Cum iti alini bebelusul cand are colici
Colici bebelusi. Cat dureaza?
Perioada colicilor isi atinge apogeul in jurul varstei de 6 saptamani, iar apoi incepe sa descreasca in intensitate. Astfel ca reprizele de plans vor fi mai putine pe la 3-4 luni. Iar cand bebelusul implineste 5 luni ar trebui sa depaseasca deja aceasta etapa. E adevarat, e vorba de un interval de timp destul de lung, peste care veti putea trece totusi cu calm si rabdare. Mai ales daca recurgi la cateva remedii simple pentru a-i alina disconfortul micutului.
Retine insa ca ingrijirea unui bebelus cu colici poate fi destul de stresanta si epuizanta pentru parinti. Asa ca trebuie sa iei pauze regulat pe parcursul zilei, ca sa te poti odihni si sa-ti reincarci bateriile. Nu ezita sa ceri sfatul prietenilor care au trecut prin asa ceva. Implica-ti partenerul in ingrijirea micutului, ca sa iti dea o mana de ajutor.
Colici bebelusi. De ce apar?
Colicile sunt unul dintre marele mistere ale vietii de parinte. Cauzele lor nu sunt cunoscute cu exactitate. Dar se crede ca au de-a face cu dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv. In jur de 20% dintre bebelusi fac colici, indiferent daca au fost alaptati natural sau cu biberonul. De asemenea, exista situatii in care parintii nu au astfel de probleme cu primul lor copil. Dar se confrunta cu colicile la al doilea (sau al treilea). Nu se stie de ce unii bebelusi sunt mai predispusi la colici decat altii. Insa expertii au cateva teorii cu privire la aparitia acestor crampe:
Sistemul digestiv nedezvoltat
Una dintre ele se refera la incapacitatea sistemului digestiv de a procesa anumite proteine din lapte. Daca micutul tau are stomacelul sensibil, va avea mai multe sanse sa treaca prin etapa colicilor. Asta deoarece tractul digestiv al sugarului nu contine suficiente enzime si sucuri gastrice pentru a digera bine alimentele. Proteinele din lapte – fie ca e matern sau lapte praf – sunt asadar mai greu de descompus, iar asta il face pe micut sa fie balonat si sa aiba gaze.
Plansul necontrolat
Chiar si crizele de plans in sine pot contribui la inrautatirea colicilor. Atunci cand bebelusul e agitat si tipa, inghite mai mult aer, ceea ce duce, din nou, la aparitia disconfortului provocat de gaze. Daca observi ca simptomele se accentueaza dupa hranire sau dupa ce micutul defecheaza, atunci bebelusul tau are probleme cu burtica si asta ii cauzeaza colicile.
Hipersensibilitatea sistemului nervos
Unii experti sunt de parere ca bebelusii au aceste crize de plans persistent din cauza sa sunt prea stimulati, iar plansul ii ajuta sa elibereze tensiunea acumulata. Asta se intampla cu precadere in cazul micutilor prematuri, al caror sistem nervos este inca in dezvoltare, sau care se refac dupa o nastere dificila – situatii in care e normal ca bebelusul sa fie tensionat. Daca puiul tau e mai sensibil, atunci lucrurile cele mai simple vor avea tendinta sa-l copleseasca – sunete, imagini, senzatii noi. Aflat pe tot parcursul zilei sub influenta acestor stimuli deranjanti, seara va incepe sa planga ca sa-si descarce emotiile.
Te mai poate interesa si: Cum sa faci fata colicilor ca parinte
Colici bebelusi. Laptele praf ii poate cauza colici bebelusului?
De obicei nu. Totusi, daca puiul tau are colici iar tu il hranesti exclusiv cu biberonul, e bine sa ceri sfatul pediatrului si sa-l rogi sa-ti recomande un tip de lapte praf care nu contine lapte de vaca (si, implicit, acele proteine care ii deranjeaza stomacelul).
Colici bebelusi. Cand trebuie sa chemi medicul?
Nu ezita sa ceri sfatul pediatrului cand bebe are colici. Medicul iti va recomanda niste trucuri prin care sa-ti calmezi puiul cand plange si ii poate face un consult, pentru a elimina unele dintre ipotezele privind cauzele colicilor. Iti va spune, de exemplu, daca micutul are o infectie urinara sau intestinala, ce i-au putea accentua disconfortul. Totusi, tine minte ca nu ai motive reale de ingrijorare legate de colicile bebelusului.
Singurele situatii in care e obligatoriu sa chemi medicul este daca observi si alt gen de simptome, ca de exemplu febra, varsaturi, diaree constanta si scaune cu sange – aceste simptome NU sunt provocate de colici, ceea ce inseamna ca bebelusul are o problema de sanatate.
Colici bebelusi. Ce influenta are alimentatia mamei?
In unele cazuri, bebelusii fac colici din cauza anumitor substante din alimentatia mamei, pe care le primesc prin laptele matern si care le irita sistemul digestiv. Exista o intreaga dezbatere asupra tipurilor de alimente care pot fi problematice, dar in capul listei se afla mai totdeauna lactatele. Daca iti alaptezi natural micutul si observi ca au inceput colicile, e indicat sa renunti o perioada la iaurt, lapte si branza, ca sa vezi daca apare vreo imbunatatire. Doua saptamani de pauza ar trebui sa fie suficiente ca sa-ti dai seama daca lactatele erau de vina pentru colicile bebelusului. (Proteinele din laptele de vaca pe care il bei pot ramane doua saptamani in laptele matern, asa ca trebuie sa ai rabdare cu acest experiment.)
Alte alimente care ar putea determina aparitia colicilor sunt mancarurile picante, nucile, graul si produsele derivate din acesta, legumele crucifere (varza, nap, ridiche, conopida, broccoli), capsunile si usturoiul (bineinteles, acelasi efect il vor avea si cafeaua sau alcoolul). Pentru a vedea care dintre aceste alimente este „vinovatul“, elimina-le o perioada din dieta, apoi reintrodu-le pe rand, unul cate unul, asteptand cateva zile intre ele. Daca bebelusul redevine agitat dupa ce ai inceput iar sa mananci un anumit aliment, vei sti care dintre ele ii provoaca disconfortul. In acest caz, va trebui sa te abtii de la el pana cand micutul depaseste perioada de sensibilitate, lucru care se va petrece probabil in jurul varstei de 3 luni.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?