Când şi cum se dă Sfânta Împărtăşanie copiilor mici

11 aprilie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro_sfanta impartasanie copii

Potrivit tradiţiilor, în Joia Mare cei care au postit pot primi Sfânta Împărtăşanie. Mulţi părinţi îşi duc în această zi copiii la Biserică pentru a primi Sfânta Împărtăşanie.  Iată câteva sfaturi duhovniceşti despre când şi cum se dă copiilor Sfânta Împărtăşanie.

Copiii, după botez, pot fi împărtăşiţi cât mai des, se poate în fiecare duminică. Copiii până la 5 ani, se împărtăşesc o dată la o lună (la 30 zile). În timpul împărtăşirii copiilor până la 5 ani, preotul să fie atent la mişcările şi intenţiile lor, pentru că unii copii, de frica medicamentelor, se feresc de a primi Sfânta Împărtăşanie şi dau cu mâna lovind linguriţa sau Sfântul Potir. Unii copii, scot din gură Sfânta Împărtăşanie şi o aruncă.

 

Ideal ar fi să ne împărtăşim la fiecare Liturghie, dar mai ales în Joia Mare, la Paşti şi la Cincizecime – când s-au instituit şi s-au constituit Euharistia şi Biserica.

 

Mama care aduce pruncul în braţe la Sfânta Împărtăşanie, se recomandă să-l ţină culcat cu capul pe mâna dreaptă. Aceasta este poziţia cea mai bună pentru mâna dreaptă a preotului cu care duce linguriţa la gura copilului. Copii care dorm în braţele mamelor şi sunt aduşi la Sfânta Împărtăşanie, mama trebuie să aibă grijă să trezească copilul înainte de a ajunge în faţa preotului. Nu este voie să fie împărtăşiţi copiii prin somn. Copiii sugari, după ce au fost împărtăşiţi, să aibă grijă mamele ca timp de o jumătate de oră să nu le pună biberonul în gură sau să sugă din pieptul mamei. Timpul acesta este necesar ca să înghită copilul toată Sfânta Împărtăşanie şi să lucreze, ca nu cumva să rămână pe pieptul mamei sau pe biberon Sfânta Împărtăşanie.

Copiii între 5-7 ani, se împărtăşesc la 40 zile, fără spovedanie şi fără să mănânce ceva înainte de împărtăşanie. Copiii după 7 ani, ţin post ca şi părinţii şi se spovedesc, după care se împărtăşesc. (Sursa: parinteleilarionargatu.ro)

 

Este foarte important ca Sfânta Împărtăşanie să nu se transforme într-o procedură săptămânală, atunci când copilul se alintă sau ţipă în faţa Potirului, fără a se gândi ce face. Dacă vedeţi că fiul sau fiica se comportă astfel sau se bate cu vreun copil, să nu-i permiteţi să se apropie de Sfânta Împărtăşanie. Fie ca el să înţeleagă că nu se poate împărtăşi de fiecare dată şi oricum. Astfel, copilul va avea o atitudine mai evlavioasă faţă de Euharistie. Mai bine să se împărtăşească mai rar decât doriţi, doar pentru a putea înţelege de ce vine la biserică. Este foarte important ca părinţii să nu vadă primirea Împărtăşaniei ca pe o magie, lăsând în seama Domnului ceea ce pot face ei. Domnul aşteaptă de la noi să facem ceea ce putem şi trebuie să facem, inclusiv în atitudinea noastră faţă de copii. Doar acolo unde nu mai avem putere ne va ajuta harul lui Dumnezeu. După cum se spune în altă Taină a Bisericii, Cel care cele neputincioase le vindecă şi cele cu lipsă le plineşte. Dar trebuie să faci singur ceea ce-ţi stă în putere. (Sursa: eparhiaargesului.ro)

 

Voi mergeţi cu copiii la Biserică? I-aţi împărtăşit pe cei mici? Ce le-aţi spus despre Sfânta Împărtăşanie?Experienţa voastră le poate fi de folos şi celorlalţi părinţi.

 

Te mai poate interesa si: Rugaciuni pentru copii

 

Cuvinte cheie: , , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (12)

 1. cami_marga spune:

  Eu merg cu Gabriela la biserica destul de des. de 2 ori pe saptamana. Am impartasit-o, dar nu stiam cat de des pot sa fac acest lucru. imi este de folos articolul. va multumesc pentru informatii.

 2. riana spune:

  Copii mei se impartasesc destul de des…acum tin post cate o saptamana si apoi Sf.Impartasanie.

 3. marinec spune:

  cand ereu mici ai duceam si eu destul de des..acum ca sunt mari, nu vor sa se duca singuri „intr-un loc unde se barfeste si sunt numai babe”:((

 4. ludovica spune:

  fetitele mele sunt botezate in religia romano catolica unde prima impartasanie se face la varsta scolara cand copilul poate sa si inteleaga semnificatia acesteia, cu o pregatire in prealabil facuta de preot. deocamdata sunt mici si nu primesc decat binecuvantare de la preot, cred ca nu ar strica sa prezentati si pentru alte religii acest aspect.

 5. ananaghi spune:

  astazi am fost la impartasanie!

 6. liliandrei spune:

  noi mergem la 2 sapamani

 7. marianaion spune:

  am fost si noi la biserica dar de impartasit doar o singura data…. interesant articolul

 8. elena5555 spune:

  trebuie sa mergem la biserica, sa ne impartasim, sa ne spovedim, sa ne rugam pentru ziua de maine.

 9. mari spune:

  si eu am impartasit-o azi pe pitica mea,se zice ca e bine sa impartasesti copiii in joia mare.

 10. dodolin spune:

  Darius nu vrea sa intre in biserica deloc inca de mic ,urla cat poate se pune jos si gata la m impartasit la botez si atat sa vedem anu asta daca il conving la botezul irinei sa intre in biserica,preotul a spus ca e ok si cand va fi dorinta lui sa intre atunci il va impartasi .cu postu de la 7 ani mi se pare aberant nu cred ca poti face un copil sa tina post de pe la 12 ani poate si stiu ca si noi ne am impartasit fara post si spovedit pana la 12 ani.

 11. ioio_24 spune:

  si eu cred ca la 7 ani e pre mic sa tina post

 12. lyana8520 spune:

  si noi mergem cam 1 data pe luna, alteori mai des, depinde. S-a intamplat sa ploua sau sa avem alt program si-am amanat.

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu