Iata cum sa dezvolti creierul copilului tau.
In ciuda tuturor dispozitivelor high-tech, cheia invataturii este cititul. Desi atat adultii, cat si copiii pot beneficia de pe urma invatatului experimental, in care sunt incluse si elemente de ultima tehnlogie, cititul este esential. Multi parinti cred ca cele mai noi gadget-uri ii vor ajuta pe cei mici sa descopere tainele cititului. Dar, in realitate, copiii vor invata sa citeasca daca parintii le vor vorbi, le vor canta si le vor citi.
Scrisul si cititul sunt esentiale pentru ca cel mic sa descopere forma literelor care formeaza cuvintele ce se aud atunci cand vorbesti. Creierul copilului este capabil sa recunoasca sunetele din limbajul uman, indiferent de limba vorbita. Insa, auzind aceleasi sunete zi de zi, creierul se obisnuieste cu ele si le memoreaza. Apoi copilul va fi capabil si sa le rosteasca.
Nu rata nici: 6 secrete sa cresti un copil fericit
Specialistii spun ca cei mici invata si mai usor daca sunt utilizate rimele, ritmul si silabisirea.
Pe masura ce copilul creste, poti contribui la dezvoltarea creierului sau prin intrebari deschise, in care cel mic este “fortat” sa isi puna mintea la contributie. De exemplu, dupa ce-i citesti o poveste, sa-l intrebi diverse lucruri din povestea respectiva. Acest lucru il va ajuta sa rememoreze textul citit, sa-si dezvolte vocabularul si sa spuna cu propriile cuvinte ceea ce a inteles.
Te mai poate interesa si: Atentie parinti! Cum afecteaza creierul copilului cearta parintilor in fata lui
Mai poti ajuta copilul sa-si dezvolte creierul cu ajutorul unui joc cu litere.
De exemplu, ii arati o litera, spui ce litera este, apoi incurajezi copilul sa o scrie, sa o deseneze sau sa o compuna din diverse obiecte (betisoare, paie, creioane etc.). Aceasta modalitate de a invata este foarte utila intrucat implica mai multe simturi – vazul, auzul, pipaitul si miscarea.
Specialistii spun ca cititul ajuta la dezvoltarea creierului pe toate zonele. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Desi electronicele, tabletele, CD-urile, jucariile educationale sunt construite sa ajute copilul sa invete sa citeasca, sa vorbeasca, ele nu sunt la fel de eficace precum interactiunea cu parintele care le vorbeste, le citeste, le canta si se joaca cu ei. Interactiunea umana face creierul mult mai receptiv la stimuli si, in plus, consolideaza relatia parinte-copil.
Sursa: childdevelopmentinfo.com
Imagine de Oberholster Venita de la Pixabay
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici