Avantajele si dezavantajele suzetei la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Avantajele si dezavantajele suzetei la copii

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Avantajele si dezavantajele suzetei la copii
Avantajele si dezavantajele suzetei
Credit foto: Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay

Suzeta este un articol extrem de iubit de aproape toti bebelusii. Inca din burtica bebe isi suge manutele pentru confortul sau emotional. Acest gest este un instinct natural si extrem de important care il ajuta pe bebe sa se hraneasca imediat ce vine pe lume. Avand acest lucru in vedere este clar faptul ca suzeta este un instrument comun oferit micutilor pentru a-si mentine starea de liniste si confort.

Cele mai multe mamici apeleaza la suzeta pentru ca stiu efectele „minune” pe care aceasta le are asupra bebelusului.

Mamicile stiu ca uneori bebe nu vrea neaparat sa manance, ci doar pentru placerea suptului in sine. Aici intervine suzeta! Totusi cat de benefica este aceasta pentru copii nostri si mai ales cum si cand renuntam la ea?

Citeste si: Cum sa scapi copilul de suzeta si cand

Avantajele folosirii suzetei

  • Un prim avantaj al suzetei poate fi dat chiar de rolul de calmare si linistire pe care il ofera bebelusului. Atentie insa! Nu toti copiii iubesc suzeta!
  • Folosite in timpul somnului suzetele sunt asociate in studii cu un risc scazut de moarte subita la bebelusii de pana la 6 luni.
  • O suzeta poate fi aruncata insa degetele micutului nu! Exista mamici care nu apeleaza la suzeta si il lasa pe cel mic sa isi suga degetele. Acest obcei poate sa dureze pana la varsta de 2-4 ani pentru ca degetul preferat al micutului este tot timpul cu el.

Dezavantajele folosirii suzetei

  • Daca vrei sa ii oferi micutului tau un program de masa regulat o suzeta poate sa intervina negativ in acest proces. Aceasta poate sa provoace confuzie cu privire la corecta semnificatie a sanului.
  • Trebuie sa stii ca suzeta creeaza un obicei si poate duce la dependenta. Daca puiul tau este obisnuit sa doarma cu suzeta in gura iar aceasta ii cade in timpul noptii este de asteptat ca cel mic sa se trezeasca fara ea si sa inceapa sa planga. Nu uita ca exista si alte metode de calmare a bebelusului: leaganat, plimbat, mangaiat, tinut in brate etc.

Spala foarte des suzetele ca sa le feresti de murdarie si de microbi. Dezinfecteaza-le regulat prin fierbere in apa clocotita cu putin otet.

Suzetele folosite dupa varsta de 1 an au fost asociate cu un risc crescut de infectii ale urechii medii.

Te mai poate interesa: Cum sa faci copilul sa renunte la suzeta fara traume

Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay

Data articol: 07/01/2023