Totul despre sindromul oboselii cronice - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Totul despre sindromul oboselii cronice

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Totul despre sindromul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice (SOC) este o boala complexa care se manifesta printr-o stare de oboseala profunda, asociata cu alte simptome. Oboseala este atat de severa incat interfereaza cu orice activitate zilnica si nu se vindeca doar dormind.

Simptomele sindromului oboselii cronice sunt atat fizice, cat si intelectuale, iar cauzele sunt inca un mister pentru specialisti. De vina pot fi un sistem inumitar slabit, deficiente nutritionale si chiar infectii virale. Se fac, de asemenea, cateva studii care sa demonstreze ipotezele potrivit carora SOC are legatura directa cu tulburarile de somn, anemia, tensiunea arteriala scazuta si disfunctii ale metabolismului.

 

Oboseala intensa nu inseamna intotdeauna sindromul oboselii cronice

Toata lumea resimte la un moment dat o stare de oboseala intensa, dar asta nu inseamna neaparat ca sufera de sindromul oboselii cronice. Diferenta este ca, in cazul SOC, starea persista cel putin 6 luni. Si chiar se poate inrautati dupa fiecare efort fizic sau intelectual. In plus, starea nu se imbunatateste nici macar dupa nopti dormite. Mai mult, sindromul oboselii cronice este asociat si cu dureri persistente de cap, de gat, dureri musculare. Pe langa acestea mai apar si deficiente de memorie, tulburari de somn, stari de ameteala si lesin.

 

 

Sindromul oboselii cronice la copii si adolescenti

Desi in grupa de risc major sunt inscrise persoanele cu varsta cuprinsa intra 40 si 50 de ani, exista si cazuri rare in care boala se manifesta la copii ai adolescenti. Din fericire, insa, acestia au sanse mai mari de vindecare decat adultii. Daca ai suspiciuni ca cel mic ar putea suferi de SOC, mergi cu el la medic. Este nevoie de un program foarte bine pus la punct pentru a se trece peste aceasta problema.

 

 

Sindromul oboselii cronice are manifestari ciclice

De obicei, persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice au perioade de “respiro” dupa unele de oboseala intensa. De cele mai multe ori, oamenii au tendinta de a exagera cu activitatile fizice si intelectuale in perioada in care se simt bine, ceea ce aduce o inrautatire a bolii. De aceea este vital sa tii tot timpul legatura cu medicul in ceea ce priveste intensitatea activitatii fizice sau intelectuale potrivite starii tale de sanatate.

 

 

Tratamentul sindromului oboselii cronice

Nu exista un leac pentru SOC si nici nu a fost creat vreun un medicament special pentru a trata boala. Tratamentul medicamentos amelioreaza simptome precum durerea sau lipsa somnului, iar acestea trebuie prescrise de medic. Nu este indicat sa le iei “dupa ureche” la sfaturile prietenilor sau ale altor “binefacatori”.

Pe langa tratamentul medicamentos, exista si alternative care pot contribui la amelioararea starii de sanatate. Terapia prin exercitii fizice este indicata insa aceasta trebuie facuta sub supravegherea unui specialist. Exercitiile fizice trebuie facute gradat, atat ca perioada de timp, cat si ca intensitate. Sunt indicate exercitiile de stretching, de tonifiere, hidroterapia.

De asemenea, sfaturile unui psihoterapeut te pot ajuta sa scazi nivelul anxietatii, al depresiei, al furiei asociate cu sindromul oboselii cronice. Un rol benefic il au si masajul, tehnicile de relaxare, acupunctura.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/08/2013