Ai stari de anxietate? Iata alimentele de care sa te feresti si ce trebuie sa mananci - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ai stari de anxietate? Iata alimentele de care sa te feresti si ce trebuie sa mananci

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ai stari de anxietate? Iata alimentele de care sa te feresti si ce trebuie sa mananci
stari de anxietate

Se spune ca esti ceea ce mananci si este atat adevar in spatele acestei afirmatii. Trebuie sa tinem cont de acest aspect mai ales daca ne confruntam cu stari de anxietate. Sunt multe alimente ce iti agraveaza starile anxioase si este indicat sa le eviti. Nu este obligatoriu sa iti schimbi radical dieta, dar este important sa excluzi alimentele ce iti pot anula eforturile pe care le faci pentru a scapa de anxietate. Este important, de asemenea, si sa incluzi anumite alimente care iti vor ameliona starile de anxietate.

Mancaruri si bauturi pe care trebuie sa eviti daca ai stari de anxietate

– Mancarurile prajite: sunt grele de digerat, au continut nutritional scazut si sunt rele pentru sanatatea ta. Cum ar putea corpul si mintea ta sa functioneze corespunzator daca nu le hranesti cum trebuie?

– Alcoolul: desi majoritatea crede ca este un tranchilizant, acest efect este doar temporar. Dupa ce iti revii, te simti mai anxios decat inainte sa bei.

– Cafeaua: cafeina este una din cele mai importante substante ce pot induce anxietate disponibila la scara mare. Daca vrei sa scapi de anxietate, evit-o cu orice pret.

– Produsele lactate: sunt bune pentru tine, dar trebuie consumate cu moderatie. In exces, ele iti maresc nivelul de adrenalina si agraveaza starile anxioase.

– Zahar si mirodenii: ai grija la aceste mici placeri, nu sunt nevinovate precum le consideri tu. Ele iti pot creste tensiunea in astfel de cazuri.

– Mancaruri ce devin acide: iaurt, muraturi, oua, vin, smantana, ficat. Acestea iti scad nivelul de magneziu si ajungi sa te simti tensionat si iritat.

Evitarea alimentelor din lista de mai sus este un inceput bun si te va ajuta sa iti revii. Dar daca esti hotarat sa iti imbunatatesti vizibil starea fizica si emotionala, nu e de ajuns sa nu mananci anumite lucruri. Trebuie sa iti schimbi stilul de viata si sa incepi sa consumi anumite alimente ce te por ajuta.

Citeste si: Anxietatea de separare și cum îl pregătim pe copil pentru prima zi de școală/grădiniță

Alimente care iti vor ameliora starile de anxietate

– Fructele proaspete: sunt delicioase, pline de nutrienti si sunt optiunea perfecta cand ai pofta de o gustare. Sunt sursa de fibre, vitamine si nu au colesterol.

– Legumele: sunt baza unei vieti sanatoase si trebuie sa le consumi cat mai des. Cele verzi sunt in mod special sanatoase, dar nu discrimina si mananca legume de orice culoare.

– Apa: stii deja ca este foarte bine pentru tine sa bei multa apa. Daca mai ai nevoie de un motiv in plus, afla ca deshidratarea are un efect negativ asupra starii tale psihice.

– Soia, ovaz, susan, carne de pasare: aceste alimente contin triptofan, un aminoacid care te ajuta sa te relaxezi, iti imbunatateste metabolismul si iti regleaza somnul.

– Alimente bogate in magneziu: tofu, cereale integrale, fasole neagra. Actioneaza ca un relaxant al muschilor si te tin calm, dar energizat.

– Nuci, seminte de in, somon, creveti, dovleac: contin omega 3, iar lipsa acestui ulei esential a fost asociat cu starile de depresie si anxietate.

Consumarea elementelor din lista de mai sus te va ajuta sa reduci tensiunea si va contribui la eforturile tale de a combate anxietatea. Mai ales daca urmezi anumite tratamente pentru asta, precum a face mai multa miscare si a reduce aportul de stimulanti.

Nu rata nici: Cum să gestionezi stările de anxietate. Soluții recomandate de terapeuți

A depasi starile anxioase va fi foarte greu daca refuzi sa iti imbunatatesti dieta.

Nu exista nicio alternativa, trebuie sa o faci mai ales daca esti adeptul alimentelor din prima lista. Daca faci schimbari in alimentatia ta vei reusi sa depasesti anxietatea si sa iti stabilizezi starile emotionale. Vei avea mai putine ganduri si framantari si vei fi mai puternic si rezistent.

Schimbarea dietei  nu iti va imbunatati doar starile anxioase. O alimentatie sanatoasa iti va intari sistemul imunitar dar si starea psihica. Va fi mai usor sa te concentrezi si sa elimini acele ganduri rele si emotii negative. Si tine minte ca starea ta de sanatate se va imbunatati, poate vei pierde si din kilogramele in plus. Increderea de sine va creste, te vei simti mai bine in pielea ta si lupta cu anxietatea va fi astfel castigata.

foto: Pixabay.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 08/09/2022