Somnul de slaba calitate sau prea putin are un efect dramatic asupra functionarii organismului si nu se rezuma doar la oboseala si la epuizare. Bolile cardiace, diabetul, obezitatea si disfunctiile cerebrale au fost asociate cu deficitul de somn.
Universitatea Surrey din Marea Britanie a realizat un studiu pe un esantion de 26 de voluntari. Acestora li s-au prelevat probe de sange cand au dormit 10 ore pe noapte si dupa ce au dormit doar 6 ore. Analizele au aratat ca atunci cand odihna a durat doar 6 ore activitatea a sute de gene a fost preturbata, iar ceasul biologic al subiectilor a fost “dat peste cap”. Mai exact, este vorba de 700 de gene afectate si de tulburari care au dezechilibrat sistemul imunitar si mecanismele prin care organismul raspunde la stres. “In mod clar, somnul este esential pentru regenerarea organismului si pentru mentinerea unei stari functionale”, a declarat coordonatorul studiului, prof. Colin Smith de la Universitatea din Surrey.
Problemele cu somnul afecteaza tot mai multi indivizi
Estimarile Organizatiei Mondiale pentru Sanatate (OMS) arata ca aproximativ 30% din populatia adulta a lumii sufera de insomnie, in timp ce 10% se confrunta cu insomnie cronica. Numarul insomniacilor este in continua crestere, pe masura ce stilul de viata devine din ce in ce mai alert, mai stresant si mai obositor. De asemenea, alimentatia nesanatoasa si dezechilibrata plus expunerea prelungita la lumina artificiala si la cea raspandita de ecranele televizoarelor si calculatoarelor afecteaza somnul si accentueaza starile depresive, sustin cercetatorii de la Universitatea „Johns Hopkins“, din Baltimore, SUA.
De ce apare insomnia?
Un adult sanatos doarme intre 6 si 8 ore pe zi. In schimb, un insomniac se afla intr-o permanenta stare de veghe sau, daca reuseste sa adoarma la un moment dat, o face greu si pentru o perioada prea scurta de timp, insuficienta pentru refacerea organismului. O astfel de persoana se trezeste dimineata mai obosita decat s-a culcat. Din cauza tulburarilor grave de somn, randamentul persoanei este scazut. Insomnia apare dupa emotii, eforturi intelectuale intense, stres permanent sau conflicte emotionale. De asemenea, insomnia se poate asocia cu boli psihice sau organice, ca de pilda depresia, anxietatea, astmul bronsic, bolile de inima sau afectiunile febrile.
Nesomnul scurteaza viata
Insomnia ne imbolnaveste si, conform unei teorii elaborate de celebrul dr. Nicholas Stavropoulos de la Universitatea Rockefeller din New York, SUA, traim mai putin cu o treime daca avem insomnii. In cazul in care dormim insuficient, apar dezechilibre hormonale care favorizeaza hipertiroidia iar pe acest fond se poate instala diabetul zaharat. Mai mult: noaptea, creierul proceseaza si stocheaza toate informatiile primite peste zi. Daca este privat de somn, va fi afectata functia de memorare, arata neurologii Institutului Olandez de Neurostiinte. De asemenea, frecventa cardiaca si tensiunea arteriala scad in mod normal pe timpul noptii. Insa trezirile repetate disturba acest mecanism, favorizand hipertensiunea, care este un important factor de risc pentru afectiunile cardio vasculare.
Ca sa scapi de insomnie ai nevoie de melatonina
Un hormon secretat de organism in cantitate maxima atunci cand se incheie ziua, in prezenta intunericului, numit melatonina, este principalul responsabil de inducere a somnului. Sinteza acestui hormon este influentata si de factori din stilul nostru de viata, dar si de factori obiectivi. De exemplu, in mod fiziologic, cea mai mare cantitate de melatonina se secreta in organism in intervalul de varsta 1-3 ani cand bebelusii dorm cel mai mult, adica intre 12 si 14 ore. Pe masura ce inaintam in varsta cantitatea de melatonina secretata de organism scade. Asa se explica de ce batranii au insomnii mai des decat restul categoriilor de varsta. Prin urmare, mentinerea unei cantitati optime de melatonina in organism este in masura sa previna insomniile.
Secom® iti recomanda Mellow Tonin®, 60 de capsule, care contine melatonina, neurohormon cu rol adjuvant in reglarea bioritmului si in reducerea insomniilor. Produsul are o compozitie imbunatatita cu vitamina B6, pentru rezultate optime, si ajunge pana la 60 de zile de administrare. Mellow Tonin® contribuie la atenuarea tulburarilor de somn si la reducerea timpului necesar pentru a adormi, functionarea normala a sistemului nervos, mentinerea sanatatii psihice, reducerea oboselii si extenuarii, reglarea activitatii hormonale, functionarea normala a sistemului imunitar.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800 873 266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.