Niciun sport sau tara nu a scapat de presiunea globala pentru a forta tinerii sportivi si familiile lor sa aleaga doar un sport pe tot parcursul anului. Adesea antrenorii sunt sursa unei astfel de presiuni.
Pentru antrenorii care inca mai promoveaza specializarea sportiva timpurie și indica Lydia Ko (jucatoare profesionista de golf, numarul 1 mondial) drept calea spre excelenta sportiva, Jordan Speith (campion mondial de golf) ofera un contraargument la fel de convingator. Speith, la fel ca si Ko, a ajuns locul 1 in clasamentul mondial de golf la o varsta frageda. La varsta de 22 de ani a devenit cel mai tanar castigator al US Open din aproape ultimii 100 de ani. In anul urmator a stabilit recordul castigurilor anuale, cu peste 22 de milioane de dolari in turneul PGA, inclusiv un bonus de 10 milioane de dolari pentru ca a terminat primul in clasamentul FedEx Cup.
Cu toate acestea, spre deosebire de Ko, parintii lui Speith au decis sa evite specializarea timpurie in golf, chiar daca Jordan ar fi vrut sa joace golf pe tot parcursul anului de la o varsta frageda. Dupa cum a explicat mama sa, Chris Speith, „renunta la crosele de golf in timpul sezonului de fotbal american si baseball – era fundas și pitcher – doua roluri destul de importante. Apoi, relua din nou golful pe parcursul restului anului. „
Citeste si: Cum alegi sportul potrivit pentru copil?
Deci, de ce persista specializarea timpurie, in ciuda tuturor dovezilor stiintifice si a declaratiilor de pozitie ale organizatiilor de conducere sportive?
Da, gimnastica si patinajul artistic favorizeaza specializarea timpurie, deoarece miscrarile posibile doar la o varsta frageda sunt mult mai recompensate, dar acele sporturi sunt exceptiile. Consensul este ca sportivii ar trebui sa se abțina de la a se specializa intr-un singur sport pe tot parcursul anului pe cat pot; cel putin pana la varsta de 14 ani si de preferinta pana la liceu.
Antrenorii intelepti inteleg valoarea pe termen lung a practicarii mai multor sporturi si premiaza sportivi multi-sportivi.
Unele dintre numeroasele beneficii ale practicarii mai multor sporturi includ: mai puține leziuni severe, abilitati de luare a deciziilor imbunatatite și sanatate mentala, capacitati atletice mai bune, o retea sociala mai diversa, precum si expunerea la diferite stiluri de antrenor.
Chiar daca antrenorii sau parintii ii incurajeaza pe sportivi sa practice mai multe sporturi, trebuie sa recunoastem realitatile acestei ere, de specializare timpurie. Presiunea exercitata asupra sportivilor și parinților acestora de la cei care conduc cluburi de elita si antrenorii care sunt preocupati de pierderea celor mai buni sportivi pentru alte sporturi este foarte reala si creste tot timpul.
Te mai poate interesa si: 5 lectii de viata pe care copiii le pot invata prin sport
Urmatoarele sugestii sunt oferite pentru a ajuta parintii sa impinga inapoi tendinta de specializare timpurie.
1. Solicitați o pauza in timpul sezonului
Ca o recomandare minima, parintii ar trebui sa ia in considerare aplicarea unui ghid 75:25 de participare la un singur sport in fiecare an. Luati in considerare obligativitatea unui off-sezon anual, care are o lungime de patru luni (25%). Acest ghid pentru participarea la un sport principal, ii va ajuta pe sportivi sa ramana in stare proaspata si sa revina la sportul lor principal cu energie si entuziasm reinnoit. Atunci cand este vorba de sportivi de 12 ani sau mai putin, luati in considerare ajustarea raportului la 50:50 (6 luni in fiecare an pentru un sezon in afara unui sport principal).
La varste mai tinere, este si mai critic sa ne indepartam de timpul accordat unui singur sport, pentru a contribui la construirea unei baze solide de miscare fundamentala si abilitati sportive de baza care se vor transfera intre sporturi, reducand in acelasi timp probabilitatea de accidentare, care apar din repetarea acelorasi miscari si abilitati tot timpul. Un off-season obligatoriu, nu inseamna lipsa de sport – inseamna transferul la alte activitati cel putin o parte a anului.
2. Cereti ca la copii sa li se dea posibilitatea sa joace pe mai multe poziții sau sa practice mai multe probe in cadrul unui sport
Unele sporturi posibiliteaza acesta strategie mai mult decat altele. La atletism este relativ usor sa le ceri sportivilor sa practice mai multe probe de alergari, sarituri sau aruncari. Jucarea mai multor pozitii ii ajuta pe sportivi sa isi construiasca mai bine „simtul jocului”, deoarece dezvolta cunoștinte despre cerintele altor pozitii.
De exemplu, fotbalistii carora li se permite sa joace atat ca fundas, cat si ca atacant, vor castiga o mai buna apreciere a modului de a-si sustine colegii de echipa și de a anticipa miscarea mingii. Jucand pozitii diferite intr-un sport, creste increderea si dorinta sportivilor de a juca in orice rol necesar pentru a sprijini cel mai bine echipa, ceea ce este util mai ales atunci cand colegii se accidenteaza sau sunt absenti. In schimb, specializarea timpurie intr-o pozitie, erodeaza disponibilitatea tinerilor sportivi de a-si asuma riscuri si de a iesi din zona de confort pentru a-si sustine echipa.
Nu rata nici: Tu de ce iti duci copilul la sport? Din ego, emotii sau maretie?
3. Modeleaza participarea multisport ca parinte
Cea mai puternica modalitate de a-i invata pe altii despre valoarea practicarii mai multor sporturi este sa fii tu insuti un model. Practica diferite sporturi impreuna cu copilul tau. Nu trebuie sa fii un profesionist al sportului, sau un fost sportiv, simplul fapt ca faci miscare impreuna cu copilul tau are multiple beneficii. Pe langa faptul ca aduci o contributie la starea ta de sanatate, contribui la o alta forma de relationare cu copilul tau.
Se pot crea astfel, noi forme in care fiecare dintre voi sa il descoperiti pe celalat. Copilul poate vedea in dumneavostra un model, un prieten, un partener. Iar dumneavoastra veti abandona, poate, partea critica (intelegeti problemele cu care se confrunta copilul). Un singur lucru insa. In timpul acestor activitati nu incercati sa deveniti antrenor. Sunteti acolo sa va bucurati de miscare impreuna cu copilul dumneavoastra.
4. Cresteti-va constientizarea
Niciuna dintre strategiile menționate mai sus nu va funcționa daca dumneavoastra nu sunt informați despre pericolele specializarii sportive timpurii și despre valoarea participarii multisportive. In schimb, inarmat cu ceea ce inveti din citirea literaturii poti ajuta la dezvoltarea sportiva, emotionala si mentala a copilului dumneavoastra. De asemenea, recomand ca parintii sa sustina testul gratuit de specializare online cu 12 articole http://www.getmorefromsport.ca/takethetest/).
In ciuda promisiunilor de glorie atletica, burse sportive, riscurile și dezavantajele asociate cu practicarea unui singur sport pe tot parcursul anului depasesc cu mult potentialele beneficii revendicate de cei care promoveaza specializarea sportiva timpurie. Asadar, luati pozitie impotriva acestei tendinte si fiti un parinte care promoveaza activ participarea multisport.
Te mai poate interesa si: De ce fac copiii sport?
Imagine de Sylwia Aptacy de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?