Pe măsură ce cresc, în educaţia copiilor, apar noi şi noi situaţii cărora părinţii trebuie să le facă faţă. Te-ai confruntat până acum cu un limbaj lipsit de respect al copilului? L-ai surprins dându-şi ochii peste cap când i-ai cerut ceva sau ţi-a vorbit plin de sarcasm? Aceasta este o nouă etapă din creşterea, dezvoltarea şi educarea copiilor. Ca şi în cazul celorlalte aspecte pe care le-am prezentat până acum, şi aceste comportamente sunt o încercare a copiilor de a deţine controlul, de a vedea până unde este limita părinţilor. Iar dacă aceştia rămân fermi pe poziţii şi răspund corespunzător vor eradica acest comportament.
Iată câteva exemple concrete de situaţii şi cum pot fi ele contracarate.
Educaţie copii: Cum să răspunzi lipsei de respect
Mulţi părinţi se întreabă de ce oare sunt copiii lor lipsiţi de respect. Răspunsul ar fi că deşi sunt preadolescenţi sau chiar adolescenţi, aceştia încă nu ştiu cum să-şi exprime corespunzător emoţiile. Şi pentru că au în jur alte exemple de comportament (uneori rele, alteori bune), le vor încerca, fără să se gândească prea mult la ele sau la consecinţe. Să zicem că îşi dă ochii peste cap sau vorbeşte urât. Dacă spui “Dacă mai faci asta o dată eşti pedepsit!”, mai mult ca sigur situaţia se va repeta.
“Când băiatul meu era în şcoala generală, a trecut printr-o perioadă în care răspundea sarcastic la absolut orice cu <Mdaa, sigur!>. Şi i-am răspuns o dată sau de două ori <E ceva în neregulă? De ce foloseşti tonul acesta cu mine?>. Se uită la mine senin şi mă întreabă <Care ton? Nu înţeleg ce vrei să spui!>. <Nu îmi place tonul pe care îl foloseşti când vorbeşti cu mine şi mi-ar plăcea să găseşti o modalitate de a vorbi mai frumos>. Răspunsul lui a venit, şocant: <Mdaa, sigur!>. Am fost frustrat o vreme şi atunci m-am hotărât să nu-i mai spun nimic. Puţin cam greu, dar m-a susţinut şi soţia. În cele din urmă, mai repede decât ne aşteptam, aceste formule au dispărut. Dacă dai satisfacţie unui astfel de comportament, va căpăta putere. Şi, pe măsură ce copilul creşte, va dezvolta abil alte căi de a te scoate din sărite”. James Lehman, terapeut comportamental, creatorul programului pentru părinţi “The Total Transformation Program”.
În aceeaşi categorie pot intra “Dah, mamă/tată!”, “Bravo, mamă/tată!”, “Bună treabă, mamă/tată!”, folosite pe un ton necorespunzător. Desigur, în unele familii, aceste cuvinte nu au neapărat un sens peiorativ, însă, ignorarea lor are acelaşi efect. Nu vor mai fi folosite.
Aceasta este şi recomandarea lui Lehman. Oricât ar fi de greu, ignoră comportamentul lipsit de respect. Vorbeşte cu partenerul de viaţă, cu prietenii, cu rudele, despre asta, dar nu da satisfacţie acestui comportament pentru că se va înrăutăţi.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie