6 griji de parinte la care ar trebui sa renunti - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 griji de parinte la care ar trebui sa renunti

griji de parinte

Griji de parinte nr. 4: Copilul meu este prea timid  

Timiditatea este o caracteristica foarte comuna a copilariei. Ia in calcul cat de multi adulti, poate chiar tu, au emotii si nu sunt in apele lor cand trebuie sa se confrunte cu o incapere plina de persoane necunoscute. Si atunci copiii cum sa nu fie coplesiti in situatii similare?

Decat sa iti faci griji ca copilul tau nu e dezghetat ca al altora si sa pui presiune pe copil sa salute, sa zambeasca, sa se poarte frumos sau chiar sa si rada sau spuna poezii cand e intr-un cerc mai mare de cunostinte – si mai rau sa crezi ca tu ratezi ca parinte atunci cand copilul tau e rusinos – incearca sa ai o abordare relaxata, laudand copilul atunci cand reuseste sa se descurce bine in aceste situatii. Incurajeaza copilul sa incerce noi activitati sau largeste-i treptat cercul de cunostinte sau prieteni si astfel iti vei ajuta copilul sa isi creasca increderea sociala.

 Cum sa ajuti un copil exagerat de timid? Afla aici.

Griji de parinte nr.5: Nu se concentreaza la teme

Pe durata primilor ani de scoala, temele pentru acasa au rolul sa intareasca ceeace copilul a invatat la scoala peste zi, deci nu trebuie sa il copleseasca. In timp ce unii copii sunt incantati sa se aseze la biroul lor si sa isi faca temele, altii se agata de orice pretext ca sa faca temele “mai tarziu”. Daca observi ca ai un copil care considera temele prea dificile si chiar nu se prea descurca, discuta si cu invatatorul sau; la fel daca copilul nu este motivat. Altfel, daca copilul este normal dar tinde sa amane momentul temelor sau nu se concentreaza suficient la ele, tine-ti fricile in frau. Nu dramatiza ci mai degraba discuta cu copilul ca sa afli daca considera temele prea dificile sau are nevoie de incurajari ca sa intre pe o rutina a temelor pentru acasa (se apuca de ele cand vine de la scoala sau dupa ce mananca sau se mai odihneste un pic). Trebuie sa ii gasesti ritmul sau de functionare, mai ales ca nici lui nu ii e usor. Cu rabdare, veti reusi. Nimeni nu s-a nascut facandu-le pe toate bine din prima.

Griji de parinte nr.6: Copiii mei par ca se urasc unul pe celalalt!  

Certurile si neintelegerile dintre cei doi copii ai unei familii sunt din nou in topul grijilor pe care parintii si le fac, in calitatea lor de parinti si modelatori ai micutilor omuleti. Desi afli ca se intampla in aproape fiecare familie, tot nu te ajuta prea mult.

Cat timp nimeni nu este ranit, incearca sa te implici cat mai putin intre copii. Ii ajuti sa se impace singuri dupa ce se cearta, eviti sa devii un parinte subiectiv si vei vedea cat de putin stresat vei fi pe aceasta tema. Copiii de acelasi sex care sunt mai apropiati de varsta tind sa aiba cele mai infocate dispute.

Linisteste-te asigurandu-te ca ostilitatea dintre ei va disparea pe masura ce vor invata sa fie mai tolernati si nu vor mai avea o miza concurand pe atentie sau posesiunea bunurilor.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/06/2019