Alimente care ajuta copilul la invatat - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Alimente care ajuta copilul la invatat

Sfatulparintilor » Școlari » Alimentație scolari » Alimente care ajuta copilul la invatat

Ajuta-ti copilul sa nu fie letargic dupa masa de pranz, mai ales daca este scolar si trebuie sa isi faca temele. Nu te-ai intrebat de ce copiii invata mai slab dupa masa de pranz, isi pierd concentrarea si energia? Acest lucru se datoreaza faptului ca fluxul sanguin e redirectionat pentru a ajuta digestia, lasand creierul mai putin irigat, ceea ce da o stare de somnolenta. Insa exista alimente care ajuta la diminuarea semnificativa a acestei stari, aflam de la askdrsears.com.

 

Felul in care copilul face fata la orele de scoala daca invata dupa-amiaza sau are randament in a-si face temele in cazul in care invata dimineata, este puternic influentat de proteinele pe care le mananca la pranz si de garnitura pe care o are alaturi. Trebuie sa ii oferim combinatia echilibrata si de calitate intre aceste doua categorii de alimente.

 

O sursa bogata de proteine valoroase pentru activitatea creierului copilului tau in partea a doua a zilei o contin: ouale, laptele, banana, iaurtul, semintele de floarea soarelui si carnea de peste sau pui sau vita. Garnitura ideala langa aceste proteine este data de legumele in orice forma ar fi ele, preferabil proaspete, dar si sub forma de mancare, in cazul care cel mic nu e fan al cruditatilor.
Chiar si ordinea in care copilul mananca ce are in farfurie conteaza pentru randamentul lui in cursul dupa-amiezii. E de preferat sa manance intai proteinele si dupa aceea garnitura, ca sa isi invioreze creierul. Deci, daca vrei sa obtii un creier in stare totala de functionare, prepara copilului un pranz bogat in proteine pe care sa le consume inaintea garniturii, iar daca vrei sa obtii o stare de relaxare pentru copil ca acesta sa se odihneasca, ofera-i un pranz bogat in carbohidrati (orez, cartofi, fasole, linte, paste), pe care sa le manance inaintea proteinelor (oua, carne, peste, lactate).

 

Un pranz sanatos pentru un copil de scoala are intre 600 si 800 calorii, cu o cantitate minima de grasimi si continand in echilibru proteine si carbohidrati. Daca pranzul contine multi carbohidrati (cum ar fi pastele) cu un sos alb cu grasime, e evident ca performanta intelectuala a copilului va fi diminuata dupa masa. Motivul? Digerarea acestor alimente „grele” necesita redirectionarea masiva a fluxului sanguin catre stomac, in defavoarea creierului.

 

Un exemplu de pranz foarte sanatos este un sandwich din paine cu cereale integrale, cu ton, cu rosie, salata verde si maioneza slaba in grasimi, urmat de un fruct (mar, para, portocala, pruna, strugure) sau un pahar cu lapte. Incurajeaza-ti copilul sa sara peste desertul de dupa masa de pranz si sa il manance dupa masa de seara, cand e necesar ca sa aiba creierul pregatit pentru somn si relaxare, dar nu mai tarziu de ora 7 seara.

Ce retete de pranz sanatos si energizant folosesti pentru copilul tau?

Data articol: 25/09/2012