Ce se intampla cu creierul femeii insarcinate? - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce se intampla cu creierul femeii insarcinate?

O alta schimbare e ca pe parcursul sarcinii creierul tau are nevoie de mai multa hrana, iar compusul cheie de care are nevoie atat creierul tau cat si al fatului este acidul gras Omega-3 numit DHA. In timpul dezvoltarii intrauterine bebelusii nu au nicio jena sa-si ia de la tine acizii Omega-3 de care au nevoie, in orice cantitate simt ca le trebuie, astfel incat, daca nu iei suplimente alimentare bogate in acesti acizi grasi, rezerva de acizi grasi (care protejeaza celula nervoasa) din creierul tau va scadea dramatic (nu uita: creierul este 60% grasime!). Studiile arata ca DHA ajuta la repararea celulelor si conexiunilor nervoase afectate de stress, asa ca ia suplimente cu DHA pentru a face fata stress-ului si depresiei.

 

Pe tot parcursul sarcinii, creierul femeii e “marinat” in neurohormoni produsi de tot corpul ei, inclusiv de placenta, iar cei hormoni dau peste cap simturile si emotiile viitoarei mame. In primele luni, aceste semnale chimice schimba simtul mirosului, facand gravida extrem de sensibila la mirosuri care ar putea semnala un pericol pentru copil. Acesta e unul din motivele pentru care femeilor insarcinate li se face tat de usor greata. Insa dupa cateva luni creierul se obisnuieste cu acei hormoni, astfel incat viitoarea mamica sa poata manca din nou.

 

In special doi hormoni (progesteronul si estrogenul) sunt secretati in exces pe parcursul sarcinii. Progesteronul are un efect tranchilizant, care are scopul de a proteja viitoarea mamica de stres, iar acesta e unul din motivele pentru care femeile pot face fata anxietatilor si problemelor care vin o data cu sarcina.

 

Nivelul crescut de estrogen are si el un rol in functionarea creierului deoarece se pare ca protejeaza neuronii de influente exterioare nocive, cum ar fi stresul oxidativ. In al doilea rand, estrogenul amplifica efectul oxidului nitric, un gaz care largeste vasele sanguine. Spre deosebire de alte organe, creierul nu isi depoziteaza excesul de “comnustibil”, asa ca responsabilitatea de a-l tine permanent alimentat cum trebuie cade in sarcina vaselor de sange, care transporta spre el substantele necesare functionarii optime. Mai mult estrogen inseamna flux sanguin crescut; flux sanguin crescut inseamna creier mai bine alimentat, deci sansele sa ajungi sa te speli pe cap cu crema epilatoare scad simtitor.

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie:
Data articol: 29/05/2017