Shop
Ultimele 100 de articole

Analize in sarcina: rezultate care se modifica, dar sunt normale

16 martie 2019, , Vizualizări:
sarcina mai usoara - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - speaker-649039
Scaderea hemoglobinei si a numarului de hematii, scaderea glicemiei sau cresterea numarului de leucocite si a VSH sunt variatii normale ale parametrilor biologici aparute in timpul sarcinii. Daca nu ai experienta in evaluarea testelor medicale, interpretarea lor poate fi confuza. Nu te ingrijora! Discuta cu medicul ginecolog. Este singurul in masura sa puna un diagnostic. Qbebe iti dezvaluie cele mai importante analize care ar putea avea rezultate modificate in sarcina.
 
Scaderea hemoglobinei si a numarului de hematii, scaderea glicemiei sau cresterea numarului de leucocite si a VSH sunt variatii normale ale parametrilor biologici aparute in timpul sarcinii. Daca nu ai experienta in evaluarea testelor medicale, interpretarea lor poate fi confuza. Nu te ingrijora! Discuta cu medicul ginecolog. Este singurul in masura sa puna un diagnostic. Qbebe iti dezvaluie cele mai importante analize care ar putea avea rezultate modificate in sarcina. 
Monitorizarea sarcinii presupune atat controale medicale si ecografii, cat mai ales investigatii paraclinice in fiecare trimestru de sarcina, astfel incat ginecologul sa determine corect starea de sanatate a mamei si dezvoltarea normala a bebelusului. In timpul sarcinii, parametrii normali ai sangelui si urinei variaza. Ca sa nu se sperie, viitoarea mamica trebuie sa cunoasca valorile normale si cauza modificarilor fiziologice. 
Din procesul de supraveghere medicala a sarcinii lipseste, insa, ghidul unic de urmarire. O recunoaste Gabriela Cotarcea, medic obstetrica-ginecologie stabilit in Elvetia: „Nu exista un screening, un ghid universal valabil dupa care toti medicii sa se orienteze. In saptamanile 11 – 40 de sarcina, toate gravidele ar trebui sa faca aceleasi analize si aceleasi ecografii. In plus, daca eu – ca medic – descopar o problema cum ar fi colecistita sau gastrita, ii dau o trimitere la specialist. Ii scriu acestuia o scrisoare medicala, careia ii atasez istoricul pacientei si i-o trimit direct. Pacientele nu trebuie sa cunoasca stresul. Ele nu sunt medici. Nu au de ce sa se ingrijoreze inutil.” 

Hemoleucograma

Hemoleucograma este o investigatie esentiala pentru femeile insarcinate deoarece permite descoperirea anemiilor (determinata de scaderea globulelor rosii), a poliglobuliilor (cresterea globulelor rosii), a infectiilor acute sau cronice, a tulburarilor de coagulare precum si a altor boli hematologice. Hemograma se efectueaza imediat dupa confirmarea sarcinii si se repeta de mai multe ori in timpul celor noua luni.

Valori normale:
Hemoglobina: 12-16 g/dl
Hematocrit: 36-42%
Numar hematii (globule rosii): 4-5,5 milioane/mm3
Indici eritrocitari: VEM (volum eritrocitar mediu) 80-94 fL
CHEM (concentratie medie a hemoglobinei) 32-36%
HEM (hemoglobina eritrocitara medie) 27-33 pg
Numar leucocite (globule albe): 5.000-10.000/ mm3
Neutrofile 55-70%
Eozinofile 1-6%
Bazofile 1%
Limfocite 20-45%
Monocite 2-8%
Numar trombocite: 150.000-300.000/ mm3

 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
codul
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu