Metoda calendarului este o formă naturală de planificare familială care presupune supravegherea istoricului menstrual pentru a ști cu precizie când vă aflați la perioada de ovulație. Femeile care doresc să rămână însărcinate, pot folosi metoda calendarului pentru a afla care sunt cele mai potrivite zile pentru a face sex. În mod similar, cele care doresc să evite o sarcină, pot utiliza metoda calendarului pentru a afla care sunt zilele în care trebuie să evite sexul neprotejat.
Folosirea metodei calendarului necesită o supravegherea atentă, notarea tuturor datelor, dar și perseverență.
Unele femei au nevoie de doar câteva luni pentru a rămâne însărcinate cu metoda calendarului, în timp ce alte femei au nevoie de un an sau și mai mult. De asemenea, dacă nu doriți să aveți un copil, trebuie să evitați să faceți sex neprotejat în timpul zilelor fertile sau puteți utiliza o metodă de contracepție.
Prin urmare, se poate spune că metoda calendarului este o modalitate eficientă pentru a profita de zilele fertile, dar este și o metodă de contracepție, ajutându-vă să știți lună de lună care sunt zilele când trebuie să evitați sexul neprotejat. De asemenea, metoda calendarului este folosită și de femeile care au un istoric medical complex, așa că nu pot folosi alte metode tradiționale de control al sarcinii.
Citeste si: Calendar menstrual. Cum sa concepi un copil sau sa eviti o sarcina, folosind metoda calendarului
Riscurile metodei calendarului
Metoda calendarului este o modalitate sigură care vă ajută să știți când sunteți în perioada fertilă, adică acea perioadă din lună în care cel mai probabil puteți să rămâneți însărcinată. Se poate spune că utilizarea metodei calendarului ca formă de control al sarcinii nu prezintă riscuri directe. Cu toate acestea, este considerată una dintre formele cel mai puțin eficiente de a controla sarcina.
Cât de bine funcționează această metodă variază de la cuplu la cuplu. În general, 24 din 100 de femei care utilizează metoda calendarului rămân însărcinate în mai puțin de un an. Mai trebuie să știți că metoda calendarului nu vă protejează de infecțiile și bolile cu transmitere sexuală.
Cum se folosește metoda calendarului?
Femeile care doresc să folosească metoda calendarului pentru a controla o sarcină nedorită, vor trebui să discute cu medicul personal dacă tocmai au avut un copil, dacă au oprit recent administrarea pilulelor contraceptive sau a altor contraceptive hormonale, dacă alăptează, dacă se apropie de perioada menopauzei și dacă au cicluri menstruale neregulate.
Pentru a utiliza metoda calendarului, supravegheați o perioadă de la 6 la 12 cicluri menstruale. Folosind un calendar, notați numărul de zile din fiecare ciclu menstrual – numărând din prima zi a menstruației până în prima zi a menstruației următoare. Determinați durata celui mai scurt ciclu menstrual. Scădeți 18 din numărul total de zile din cel mai scurt ciclu. Acest număr reprezintă prima zi fertilă a ciclului dumneavoastră. De exemplu, dacă ciclul cel mai scurt este de 26 de zile, scădeți 18 din 26 – care este egal cu 8. În acest exemplu, prima zi a ciclului dumneavoastră este prima zi de sângerare menstruală și a opta zi a ciclului este prima zi fertilă.
Nu rata nici: Cum sa ramai insarcinata. Ghid de fertilitate pentru femei
Determinați durata celui mai lung ciclu menstrual.
Scădeți 11 din numărul total de zile din cel mai lung ciclu. Acest număr reprezintă ultima zi fertilă a ciclului dumneavoastră. De exemplu, dacă ciclul cel mai lung este de 32 de zile, scădeți 11 din 32 – care este egal cu 21. În acest exemplu, prima zi a ciclului dumneavoastră este prima zi de sângerare menstruală, iar a 21-a zi a ciclului este ultima zi fertilă.
Planificați sexul cu atenție în zilele fertile. Dacă doriți să evitați sarcina, nu faceți sex neprotejat în timpul zilelor fertile în fiecare lună. Pe de altă parte, dacă doriți să rămâneți însărcinată, faceți sex în mod regulat în timpul zilelor fertile. Actualizați calculele în fiecare lună. Continuați supravegherea lungimii ciclurilor menstruale pentru a vă asigura că știți întotdeauna care sunt zilele fertile.
Rețineți că mulți factori, inclusiv medicamentele, stresul și unele afecțiuni medicale, pot afecta momentul precis al ovulației. Utilizarea metodei calendarului poate fi inexactă, mai ales dacă ciclul dumneavoastră este neregulat.
Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua