Calendar menstrual. Cum sa concepi un copil sau sa eviti o sarcina, folosind metoda calendarului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Calendar menstrual. Cum sa concepi un copil sau sa eviti o sarcina, folosind metoda calendarului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Calendar menstrual. Cum sa concepi un copil sau sa eviti o sarcina, folosind metoda calendarului
calendar menstrual - sfatulparintilor.ro - pixabay_com- pins-1799320
Credit foto: Pixabay.com

Un calendar menstrual iti poate fi de folos atunci cand doresti sa concepi un copil sau, dimpotriva, doresti sa eviti o sarcina. Metoda calendarului te ajuta sa iti urmaresti ciclul menstrual si sa stii cu exactitate cand este perioada fertila si care sunt zilele “sigure” pentru a evita o sarcina.

Te mai poate interesa si calculator ovulatie.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Cum utilizezi un calendar menstrual

Pentru a fi sigura de acuratetea metodei calendarului, trebuie sa-ti urmaresti ciclul menstrual pe cel putin 6 luni. Poti face acest lucru avand la indemana un calendar obisnuit sau o aplicatie. La finalul articolului vei gasi cateva recomandari cu aplicatii pentru calendar menstrual.

Asadar, incepe prin a-ti nota in calendar menstrual prima zi a sangerarii menstruale (ziua 1) din fiecare luna. Urmareste cate zile s-au scurs intre ziua 1 din prima luna fata de ziua 1 din a doua luna si tot asa.

Iti poti face un tabel ca aici.

calendar menstrual

Daca toate ciclurile menstruale sunt sub 27 de zile, metoda calendarului NU va fi sigura in cazul tau si te poti pacali.

Care sunt zilele sigure din calendarul menstruatiei

Pentru a sti care este prima zi fertile din ciclul menstrual, afla care este cel mai scurt ciclu din perioada urmarita. Scade din aces numar 18. Rezultatul obtinut, incepe sa-l adaugi la prima zi a ciclului (ziua 1) si marcheaza cu X in calendar ziua respectiva (include ziua 1 cand numeri). Ceea ce ai marcat cu X este prima zi fertila din calendar menstrual.

Exemplu:

Ciclu menstrual de 26 de zile.

26-18=8. Numeri 8 zile de la ziua 1 a sangerarii menstruale. Daca ziua 1 a fost in 1 a lunii respective, atunci data bifata cu X va fi 8 din luna respectiva. Daca vrei sa faci un copil, poti incepe sa faci sex cu cateva zile mai devreme de 8. Daca vrei sa eviti sarcina, atunci foloseste metode contraceptive cu cateva zile mai devreme de data de 8 a lunii respective.

Pentru a sti care este ultima zi fertila din calendar menstrual, urmareste care a fost cel mai lung ciclu menstrual. Scade 11 din acel numar si incepe numaratoarea de la ziua 1 (prima zi de sangerare a lunii). Marcheaza aceasta zi cu Y, incluzand si ziua 1.

Exemplu:

Ciclu menstrual de 30 de zile.

30-11=19. Numeri 19 zile incepand de la ziua 1 a sangerarii lunare. Daca ziua 1 a fost in data de 1 a l unii, atunci data bifata cu Y va fi 19 din luna respectiva.

Prin metoda calendarului calculezi care ar fi zilele in care esti fertila si zilele in care nu esti fertila. Insa, daca ciclul menstrual este de obicei mai scurt de 27 de zile, va fi foarte dificil sa calculezi cu precizie perioadele fertile.

Atentie! Metoda calendarului NU este cea mai eficace forma de contraceptie sau de planning familial. Si intr-un caz si in celalalt este nevoie de metode suplimentare de protectie sau de aflare a perioadei fertile (temperatura bazala, verificarea mucusului cervical).

Calendar menstrual – Aplicatii

iPeriod – pentru iPhone

iPeriod te ajuta sa iti calculeaza automat ciclul menstrual pentru urmatoarele 12 luni. Aplicatia iti arata pentru un an intreg ziua in care ar trebuie sa apara mentruatia pentru fiecare luna. Astfel, iti poti planifica mai simplu iesirile si concediile, fara surprize. Mai mult, iPeriod iti arata, cu aproximitate, perioadele de ovulatie si fertilitate. Un lucru foarte util indiferent ca vrei sau nu sa ramai insarcinata.

Google Play ofera si el o aplicatie, Calendarul Menstruatiei, care permite urmarirea menstruatiei. Cu ajutorul acestei aplicatii, poti afla in ce zile ai sanse mai mari sa ramai insarcinata, sau care zile sunt sigure. Puteți verifica sansa de sarcină în fiecare zi. ca un jurnal secret.

Calculatorul menstrual Flo fem (Period Tracker) este o metodă gratuită 100%, inteligentă și simplă, creată pentru ca femeile să poată urmări ciclul menstrual și sarcina. Calculatorul menstrual poate fi instalat pe dispozitivele cu sistem android.

Sursa: plannedparenthood.org

foto: Pixabay.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 30/05/2023