Sarcina extrauterină: Ce trebuie să știi despre sarcina ectopică - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sarcina extrauterină: Ce trebuie să știi despre sarcina ectopică

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Sarcina extrauterină: Ce trebuie să știi despre sarcina ectopică
Sarcina extrauterină
Credit foto: Depositphotos.com

Ce este sarcina extrauterină? Care sunt semnele și simptomele sarcinii ectopice? Care sunt cauzele și factori de risc ai sarcinii extrauterine? Acestea sunt câteva întrebări la care vom răspunde în cele ce urmează.

Ce este sarcina extrauterină?

De obicei, un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterină. În cazul unei sarcini extrauterine (ectopice), ovulul fertilizat se dezvoltă în afara uterului. Acest lucru poate include alte zone precum o trompă uterină, ovarele, în abdomenul tău sau în partea inferioară a cervixului, care este deasupra vaginului. În peste 90% din cazuri, ovulul se atașează de o trompă uterină. Aceasta este denumită sarcină tubară.

Rata este greu de determinat, dar un studiu sugerează că aproximativ 1 din 50 de sarcini în SUA sunt ectopice. Pe măsură ce ovulul fertilizat crește, acesta poate exploda (ruptura) și poate provoca sângerări care pun în pericol viața femeii. Dacă acest lucru se întâmplă, vei avea nevoie de îngrijiri medicale imediat. Dacă nu este tratată, poate fi fatală. De fapt, sarcinile ectopice sunt principala cauză a deceselor legate de sarcină în primul trimestru.

Simptome sarcina: Cand este cazul sa te ingrijorezi si cand nu

Poate supraviețui bebelușul unei sarcini ectopice?

Nu. Este important de remarcat că ovulul fertilizat într-o sarcină ectopică nu este „viabil”. Acest lucru înseamnă că este imposibil ca ovulul să supraviețuiască și să se dezvolte într-un bebeluș care poate supraviețui în sau în afara corpului tău. Aceasta va duce întotdeauna la pierderea sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că ovulul nu poate primi aportul de sânge și suportul necesare pentru a crește în afara uterului.

Semnele și simptomele sarcinii extrauterine

La început, este posibil să nu ai niciun simptom al unei sarcini ectopice timpurii. Acestea pot părea foarte similare cu cele ale unei sarcini normale. Se poate să îți întârzie menstruația și să ai disconfort abdominal și sensibilitate în sâni. Doar aproximativ jumătate dintre femeile cu o sarcină ectopică vor avea toate cele trei semne principale: o menstruație întârziată, sângerare vaginală și dureri abdominale.

Primele semne ale unei sarcini ectopice includ:

  • Stomac deranjat și vărsături
  • Crize abdominale ascuțite
  • Durere într-o parte a corpului tău
  • Amețeală sau slăbiciune
  • Durere în umeri, gât sau rect

O sarcină ectopică poate determina ruperea trompei uterine. Simptomele de urgență includ dureri majore, cu sau fără sângerare severă. Sună imediat la medic dacă ai o sângerare vaginală abundentă însoțită de amețeli, leșin sau durere în umăr sau dacă ai dureri abdominale severe, în special într-o parte.

Ar putea fi necesar să suni la 112 sau să te îndrepți spre cel mai apropiat spital pentru a fi tratată imediat.

Când încep să se manifeste simptomele unei sarcini ectopice?

Simptomele unei sarcini ectopice se dezvoltă de obicei destul de devreme în sarcină, între săptămânile a 4-a și a 12-a.

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie:
Data articol: 29/09/2023