Daca esti la finalul ultimului trimestru de sarcina, probabil ca abia astepti sa nasti. Dar care sunt primele semne ca ai intrat in travaliu? Le aflati citind in continuare.
Ruptura membranelor
Ati auzit probabil termenul “se rupe apa”. De fapt, sacul amniotic care inconjoara bebelusul se rupe, iar lichidul amniotic se scurge prin vagin. Acesta este primul semn care apare la doar 15-25% dintre gravide. Asadar, nu este chiar atat de comun precum se vede in telenovele. La unele femei se scurge doar o cantitate mica de lichid, la altele mai mult. Unele au declarat chiar ca au auzit ca un fel de pocnitura inainte sa se rupa apa.
Lichidul amniotic se poate scurge, putin cate putin, timp de mai multe zile. Este indicat sa-ti pui un absorbant (nu un tampon intern) si sa suni doctorul. In unele cazuri pot fi scurgeri ale vezicii urinare. Nu trebuie sa-ti fie rusine de asta, pentru ca este ceva foarte des intalnit la sarcinile aproape de nastere.
Vei putea fi sigura ca ti s-a rupt apa daca:
– nu poti controla scurgerea
– absorbantul este mai tot timpul plin
– lichidul nu miroase a urina.
Unele femei spun ca acest lichid miroase a sperma. El poate fi limpede sau poate avea tente roz. Daca este verde, maro sau orice alta culoare cere de urgenta sfatul medicului.
De cele mai multe ori apa se rupe in timpul noptii.
Citeste si: 11 sfaturi pentru o nastere naturala cat mai usoara
Contractiile
Contractiile regulate sunt un bun indicator al travaliului. Primele contractii se simt ca niste dureri de ciclu, cu dureri ale spatelui inferior, la distante de 20-30 de minute. Daca aceste contractii sunt usoare, nu le lua in seama, insa daca sunt puternice si se indesesc. Poti masura contractiile numarand secundele de la inceputul pana la finalul uneia, precum si intervalul scurs intre serii. Daca intervalul dintre contractii este la aproximativ 3-5 minute, inseamna ca ai intrat in travaliu. Cu cat te apropii de nastere, cu atat contractiile vor deveni mai puternice si vor tine mai mult.
Este posibil sa experimentezi contractii, fara sa apara dilatarea colului uterin. Simptomele sunt:
– contractiile sunt neregulate
– contractiile nu se intensifica
– contractiile dureaza putin.
Contractiile travaliului…
– nu se opresc si nu se “domolesc”
– devin din ce in ce mai intense, mai lungi si mai aproapiate ca frecventa.
Dopul gelatinos
Pe masura ce colul uterin se dilata, sigiliul de mucus care-l acoperea se va pierde, partial sau integral. Acesta poate fi apos sau lipicios, cu aspect gelatinos. Poate avea culoarea maro, roz sau rosu, iar ca dimensiune poate ceva mai mare decat o moneda de 50 de bani. Pierderea dopului gelatinos se poate petrece si cu doua saptamani inainte de a intra in travaliu. Insa cele mai multe dintre femei l-au pierdut cu cateva zile inainte de a naste.
Sunt si femei care au declarat ca nu au observat pierderea dopului gelatinos, iar altele au spus ca l-au pierdut cand li s-a rupt apa.
Nu rata nici: 6 cai simple sa te relaxezi in timpul nasterii
Frisoane
Chiar daca nu esti racita sau nu ti-e frig, cand intri in travaliu pot aparea frisoanele. Acestea pot continua si in timpul nasterii, si dupa nastere. Daca nu stiai ca e normala, experienta frisoanelor poate fi infricosatoare. Insa, prin aceste frisoane, corpul se elibereaza de tensiune. Poti scapa de frisoane facand ceva ce te relaxeaza. Daca esti acasa, poti incerca un dus cald, masaj sau exercitii de respiratie. Tine-ti respiratia pana cand numeri la 5 de cateva ori consecutiv. Sau poti incerca sa numeri invers din 3 in 3, incepand cu 20: 20, 17, 14, 11…
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT