Vărsatul de vânt la copii – cum se manifestă și cum se tratează - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Vărsatul de vânt la copii – cum se manifestă și cum se tratează

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Vărsatul de vânt la copii – cum se manifestă și cum se tratează
Vărsatul de vânt la copii

Vărsatul de vânt este o infecție cauzată de virusul varicelei și care nu poate fi tratat cu antibiotice. Tratamentul clasic pentru vărsat de vânt are rolul de a ameliora simptomele, în principal erupțiile cutanate și febra. Vărsatul de vânt se răspândește foarte ușor prin contact direct cu o persoană care are vărsat de vânt sau prin saliva unei persoane atunci când tușește sau când strănută.

O persoană cu vărsat de vânt este contagioasă chiar cu două zile înainte ca erupția cutanată să apară și continuă să fie contagioasă până când ultimele bubițe se usucă. Acestea sunt motivele pentru care creșele, grădinițele și centrele after school sunt locuri unde copilul poate căpăta rapid vărsat de vânt. Doar în cazuri rare, copiii pot dezvolta complicații grave ca rezultat al vărsatului de vânt. Vaccinul împotriva vărsatului de vânt este obligatoriu înainte ca cel mic să împlinească vârsta de 18 luni, iar a doua doză de vaccin poate fi administrată pentru a spori protecția la cel puțin o lună după vaccinul inițial.

 

Care sunt semnele și simptomele vărsatului de vânt la copii?

Printre cele mai frecvente semne și simptome care indică vărsatul de vânt se numără, întâi de toate, o febră ușoară, apoi stare de oboseală, irascibilitate, mâncărimi și, desigur, erupția cutanată. De obicei, erupția cutanată apare la 10-21 de zile după ce copilașul a intrat în contact cu o persoană care avea vărsat de vânt. Perioada dintre expunere și apariția erupției cutanate se numește perioada de incubație.

Erupția apare de obicei pe piept, pe spate sau pe față, dar poate migra apoi în alte zone ale corpului, inclusiv în interiorul gurii. La început, erupțiile cutanate arată ca niște coșuri mici, care ulterior devin pline de lichid, sparg și se usucă. Majoritatea copiilor afectați de vărsat de vânt nu se vor simți tocmai bine aproximativ 5 până la 7 zile.

În ce constă îngrijirea la domiciliu?

În cele mai multe cazuri, copiii cu vărsat de vânt pot fi îngrijiți acasă și nu trebuie neapărat să fie examinați de un medic. Mai degrabă dacă veți merge cu cel mic la medic există riscul să infectați și alte persoane cu virusul vărsatului de vânt. Deoarece vărsatul de vânt este un virus, nu poate fi tratat cu antibiotice. Tratamentul are rolul de a ameliora senzația de mâncărime și de a atenua celelelate simptome, cum ar fi febra.

Există o serie de medicamente și creme pe care le puteți cumpără de la orice farmacie, fără prescripție medicală și care pot ameliora senzația de mâncărime, mai ales în timpul somnului.

De asemenea, îngrijirea la domiciliu trebuie să includă un consum ridicat de apă pentru a preveni deshidratarea. Ceaiurile, sucurile din legume, frunzoase și fructe, precum și supele sunt foarte indicate. Copiii cu vărsat de vânt pot avea febră și se pot simți obosiți și irascibili, caz în care puteți folosi paracetamol sau ibuprofen. Nu administrați niciodată copiilor aspirină.

În cele din urmă, este indicat să mergeți cu copilul la medic dacă prezintă zone mari, inflamate, roșii în jurul erupției cutanate, care pot indica o infecție secundară bacteriană, dacă are febră din ce în ce mai mare sau dacă este lipsit de vlagă și deshidrat, precum și dacă aveți orice motiv de îngrijorare. Copiii cu o infecție foarte severă sau care suferă de afecțiuni medicale grave pot primi medicamente antivirale dacă au fost expuși la virusul vărsatului de vânt.

Desigur, orice copil care suferă de vărsat de vânt nu trebuie să meargă la grădiniță sau la școală până când nu este complet vindecat. Trebuie să transmiteți educatorilor sau învățătorilor că micuțul dumneavoastră are vărsat de vânt, deoarece pot exista și alți copii care trebuie imunizați sau tratați.

Data articol: 08/08/2018