Vara, una dintre marile probleme cu care se confruntă copiii şi părinţii deopotrivă sunt toxiinfecţiile alimentare, din cauza temperaturilor ridicate şi a alterării rapide a alimentelor.
Printre simptomele unei toxiinfecţii alimentare se numără starea de vomă, greţurile, diareea. Cei mai predispuşi toxiinfecţiilor alimentare sunt copiii mici, întrucât sistemul lor imunitar este mai slab, iar corpul lor este prea mic pentru a combate bacteriile care apar într-o toxiinfecţie alimentară şi pe care, uneori, adulţii o duc pe picioare mai uşor.
Îţi poţi ţine copiii şi întreaga familie departe de efectele răvăşitoare şi gălăgioase ca manifestare ale toxiinfecţiilor alimentare dacă ţii cont şi respecţi anumite reguli de baza în ceea ce priveşte prepararea, servirea şi depozitarea mâncării.
Iată care sunt acestea:
Cum pregăteşti mâncarea pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare
Spală bine mâinile, cu apă fierbinte şi săpun înainte de a începe. Spală-te temeinic pe mâini după ce ai manevrat carne crudă, peşte sau ouă.
Curăţă şi igienizează cuţitele şi tocătoarele pe care le-ai folosit la tăierea cărnii crude.
Spală temeinic fructele şi legumele cu apă pentru a îndepărta murdăria, dar şi pesticidele. Îndepărtează câteva straturi de frunze la salată, varză sau spanac.
Nu ţine peştele crud în frigider mai mult de 24 de ore.
Ţine alimentele congelate sub jet călduţ de apă, în frigider sau la microunde pentru a le decongela. Carnea decongelată la microunde trebuie gătită imediat.
Găteşte carnea la temperaturi înalte (165 grade Celsius) până când mijlocul acesteia atinge 60-70 grade Celsius.
Cum serveşti mâncarea pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare
Nu pune niciodată un aliment pregătit într-un vas în care a fost carne crudă (peste) nespălat.
Evită utilizarea ustensilelor cu care ai manevrat carne crudă pentru alimentele preparate, dacă nu le-ai spălat înainte.
Evită alimentele care au la bază ou crud.
Nu lăsa alimentele la temperatura camerei pe perioade lungi, mai ales dacă au la bază ou crud.
Curăţă temeinic toate farfuriile, ustensilele, oalele, tigaile după fiecare masă.
Cum depozitezi mâncarea pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare
Ţine frigiderul la 4 grade Celsius şi congelatorul la -16 , -18 grade Celsius.
Alimentele introduse la frigider trebuie depozitate în recipiente care se închid etanş.
Nu mânca alimente care au stat la frigider mai mult de trei zile.
Alimentele congelate trebuie consumate în cel mult două luni.
Nu congela alimente nepreparate precum fructele şi legumele, ouă sau maioneză.
Verifică data de pe pungile puse la congelat şi aruncaţi tot ce pare suspicios.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci când vii de la cumpărături este sortarea şi depozitarea alimentelor în frigider sau congelator.
Ţine carnea crudă departe de alimentele pe care le poţi mânca imediat.
Ţine buretele de vase la cuptorul cu microunde pentru un minut sau bagă-l la maşina de spălat pentru a împidica dezvoltarea bacteriilor.
Tu ce soluţii ai pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare?