Diareea la copii. Cauze, simptome, prevenire. Ghid complet pentru parinti - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Diareea la copii. Cauze, simptome, prevenire. Ghid complet pentru parinti

Diareea la copii

Diareea la copii: Cand sa chemi doctorul

Neaparat trebuie sa chemi doctorul daca copilul tau are sub 6 luni si are diaree. La fel, e de datoria ta sa apelezi la pediatru sau la un serviciu medical de urgenta (nu sta linistit acasa pentru ca nu a raspuns pediatrul la telefon sau pentru ca te-ai documentat tu pe forumuri pe internet cum au procedat alte mamici cu copii cu diaree) in cazul in care:

  • Episoadele diareice sunt prelungite (mai mult de o zi)
  • Copilul are febra (38 grade sau mai mult)
  • Copilul vomita sau refuza sa manance
  • Pe copil il doare burta
  • Scaunul diareic contine mucus sau semne de sange (este iritata mucoasa intestinala)

Du-te de urgenta cu copilul la doctor daca are semne de deshidratare care sunt:

  • Gura uscata sau lipicoasa
  • Prea putine lacrimi cand plange (sau deloc)
  • ochi care par infundati in orbita
  • fontanela infundata prea mult
  • nu face pipi timp de 6-8 ore sau face foarte putin (este cazul copiilor de pana intr-un an)
  • nu face pipi timp de 12 ore (in cazul copilului mai mare)
  • are pielea uscata si rece
  • este letargic sau irascibil
  • este prea obosit fata de cum il stii sau ameteste (in cazul copilului mai mare) 

Diareea la copii: Cum iti poti ingriji copilul

O diaree blanda nu este o cauza de ingrijorare cata vreme copilul se comporta normal, e activ, mananca si bea normal. Aceasta de regula trece in cateva zile si copiii se refac complet stand acasa, odihnindu-se si consumand multe lichide.

Antibioticele sau doctoriile antivirale nu se dau in mod frecvent copiilor cu diaree, pentru ca ei isi revin rapid singuri cu o alimentatie potrivita, la indicatia pediatrului, si cu o buna hidratare. Dar uneori se da totusi antibiotic la copiii mici sau la cei cu imunitatea scazuta tocmai ca sa previna o suprainfectie bacteriana care se poate raspandi in corp.

Medicul decide cum e mai bine, asta e lege.

De cele mai multe ori, medicul poate cere un examen coproparazitologic pentru a se vedea la laborator care este exact microbul responsabil de acel episod diareic si a se da medicamentatia potrivita si eficienta impotriva lui.

Desi uneori poti fi tentat sa ii dai tu un tratament impotriva diareei celui mic, constand in ce stii tu ca functionat alta data sau in tratamente alternative, nu face asa ceva fara sa discuti cu pediatrul copilului tau, daca iti pasa de sanatatea lui.

Prima preocupare a ta ca parinte, daca ai copil cu diaree, este aceea sa ii completezi lichidele, sarurile si mineralele eliminate din corp ca urmare a numeroaselor scaune moi, a faptului ca a vomitat sau a febrei sale.

Medicul te va ghida cu siguranta ce sa ii dai sa manance si sa bea.

Multe din lichidele pe care parintii le folosesc sau pe care medicii le mai recomandau in trecut s-au dovedit a nu fi suficient de bune in episoadele diareice. Nu ii da copilului apa plata, apa minerala, sucuri acidulate, sucuri de fructe, deserturi cu gelatina sau bauturi energizante pentru sportivi. Acestea nu au mixul eficient de zahar si sare si chiar pot agrava diareea. Sugarii sau copiii foarte mici de pana in 2 ani niciodata nu trebuie sa fie rehidratati doar cu apa simpla pentru ca ea nu contine cantitatea adecvata de sodiu, potasiu sau alte minerale importante de care copilul are nevoie.

De regula medicii recomanda solutiile cu saruri minerale speciale pentru rehidratarea si remineralizarea completa a copilului. Nu lua niciodata de capul tau aceste saruri, chiar daca le stii denumirea, daca medicul nu iti spune ca e in regula si nu iti da o reteta clara.

In rare cazuri, copiii cu diaree severa necesita spitalizare cateva ore pentru a fi ajutati sa combata deshidratarea prin perfuzii cu saruri minerale.

Cea mai buna cale sa poti gestiona cu bine un episod diareic la copil o poti sti numai in functie de cat e de severa situatia, de care microb a cauzat-o, de varsta, greutatea si simptomele copilului tau. Asadar, cu siguranta trebuie sa discuti cu medicul pentru a urma recomandarile sale cu privire la tratamentul potrivit pentru respectivul episod.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 13/04/2023