Shop
Ultimele 100 de articole

Semne EVIDENTE ca esti un parinte toxic. Multi le ignora!

24 septembrie 2020, , Vizualizări:
parinte toxic - sfatulparintilor.ro- pixabay_com

Ca parinte crezi ca faci tot ce e mai bine pentru copilul tau. Din pacate, insa, unele actiuni nu sunt cele mai fericite si, in loc sa-i faci bine copilului, ii faci rau si intri, astfel, in categoria „parinte toxic”.

Iata cateva semne evidente ca esti un parinte toxic. Faci si tu asa ceva?

1. Nu ii confirmi copilului ca este in siguranta

Sunt parinti care cred ca isi calesc copiii daca sunt mai reci cu ei. Insa, daca ar fi copii si ar primi un astfel de tratament, s-ar simti mai degraba respinsi decat iubiti. Copilul are nevoie de dragoste si de securitate, mai ales in primii ani de viata.

2. Esti prea critic

Toti parintii critica, din cand in cand. Fara aceasta componenta, copiii n-ar putea invata multe lucruri. Insa un parinte toxic nu face altceva decat sa critice toata ziua. Se leaga doar de lucrurile facute gresit si nu lauda niciodata reusitele. Din pacate, acest tip de comportament induce aparitia unei autocritici neconstructive la copil.

3. Ceri prea multa atentie

Nu doar copiii cer atentie, ci si parintii le cer copiilor atentie. Acest lucru poate fi vazut ca o forma de creare a unei relatii intre ei, insa copilul are nevoie si de timp petrecut pentru el, pentru bucuria lui, nu trebuie sa fie legat de parinte. Un parinte bun trebuie sa-i lase copilului suficient spatiu pentru a se dezvolta, pentru a fi copil, fara sa-i ceara constant interactiuni care sa-i satisfaca parintelui niste nevoi.

4. Faci glume pe seama copilului

Glumele nevinovate pe seama copilului pot fi motiv de ras in familie, insa cand ironiile devin o obisnuinta, poate fi o problema uriasa. Copilul se poate invata cu faptul ca este in regula ca cineva sa rada de el pentru ca este prea slab, sau prea gras, sau prea inalt, sau prea scund. In al doilea rand, stima de sine a copilului va scadea considerabil. Atunci cand ai ceva de transmis copilului, mesajul trebuie sa fie clar, cinstit, pe un ton non-critic si, mai ales, fara glume.

5. Crezi ca e vina copilului pentru comportamentul tau

Multi dintre parintii din ziua de azi au crescut cu sentimentul de vina, cu sentimentul ca abuzul fizic sau emotional al parintilor lui a fost justificat, ca l-au meritat. Ajunsi adulti, acesti parinti transforma orice situatie intr-un avantaj al lor si ii lasa copilului doar doua solutii: accepta ca parintele greseste sau isi internalizeaza vina. De cele mai multe ori, insa, copilul internalizeaza vina si contribuie la perpetuarea greselilor parintilor lui cu propriii sai copii.

6. Nu-i permiti copilului sa-si exprime emotiile negative

Copiii pot fi tristi, nefericiti, frustrati, tematori. Iar datoria parintelui este sa fie acolo pentru copilul sau, sa-l aline, sa-l sustina. Nevalidarea trairilor negative ale copilului poate duce la depresie, iar copilului ii va veni foarte greu sa isi gestioneze trairile negative la maturitate.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.