Shop
Ultimele 100 de articole

Sapte tactici pentru un copil fericit – p I

07 ianuarie 2011, , Vizualizări:

Unul din cele mai frecvente raspunsuri ale parintilor cand vine vorba despre viitorul copiilor lor este „Tot ce vreau este sa fie fericit(a)”. Desi e un obiectiv admirabil, fericirea este una din cele mai neglijate valori de familie in secolul 21, este de parere dr. Jim Taylor, specialist international in psihologia copiilor si parenting.

Putini parinti inteleg cu adevarat semnificatia esentiala a fericirii pentru copiii lor si inca si mai putini inteleg ca tine de formarea copilului si de rolul lor de parinte ca ei sa il ajute sa o gaseasca. Eforturile parintilor de a-si ajuta copiii sa cunoasca fericirea autentica sunt perturbate si de mesajele comunicate de cultura populara, anume ca fericirea poate fi gasita in bogatie, celebritate, putere si atractivitate fizica. Cu toate acestea, sunt destule cazuri care dovedesc ca persoane care au toate atributele de mai sus esueaza lamentabil in stari de nefericire.

Daca intelegem cum se formeaza fericirea, putem pune umarul cu adevarat la dezvoltarea copilului intr-un adult fericit. Adevarata sursa a fericirii se afla la indemana lor, iar rolul de parinte este sa ii asistam si indrumam. Iata care sunt cele 7 cai catre fericire pentru copii:

 

1. RESPECTUL DE SINE

Respectul de sine contribuie major la fericire. Respectul de sine da copiilor un sentiment de siguranta pornind de la care ei simt ca pot cuceri lumea cu incredere. El ajuta copiii sa se vada drept competenti, capabili sa isi gestioneze singuri aspecte importante ale vietii. Increderea in abilitatile proprii faciliteaza succesul, care la randul sau cultiva starea de fericire. De asemenea reduce ingrijorarea si anxietatea, care pot cauza nefericire.

 

2. ATITUDINEA POZITIVA  

Am vazut cu totii copii care pur si simplu au o atitudine grozava in legatura cu orice. Sunt pozitivi, optimisti si plini de speranta. Lumea vazuta de ei e plina de soare si caldura, mai degraba decat cu nori si frig. Acesti copii tind sa fie fericiti pentru ca ei vad paharul plin, deci se asteapta sa li se intampla lucruri bune. Copiii cu atitudine pozitiva de asemenea sunt mai dispusi sa isi exprime recunostinta. Copiii care apreciaza oportunitatile ce li se dau si care exprima gratitudine catre cei ce ii ajuta, s-a descoperit stiintific ca devin adulti fericiti.

3. PASIUNEA  

Un alt element esential care contribuie la fericirea copiilor nostri este ca ei sa aiba o pasiune in viata lor, fie scrisul, fotbalul sau orice hobby ori preocupare. Copiii pasionati sunt copii fericiti pentru ca exista ceva in viata lor ce ei pur si simplu adora sa faca. Pasiunile copiilor ii motiveaza, ii absorb si ii entuziasmeaza. Astfel, orice are legatura cu pasiunile lor ii va face fericiti. Cultura populara nu dezvolta pasiunea copiilor pur si simplu pentru viata lor. Se doreste ca ei sa fie conectati la lucruri care ii fac sa cheltuiasca cat mai multi bani, de exemplu jocuri video sau shopping. In scurt timp insa, copiii se plictisesc de cumparaturi si au tendinta sa isi cumpere si mai multe produse in credinta eronata ca astfel va veni pasiunea la ei. Parintii gresesc exacerbandu-le aceste false pasiuni caci aleg calea mai facila pentru ei, lasandu-i prada culturii comerciale, in loc sa ii implice pe copii in activitati care sa-i ajute sa-si gaseasca o pasiune reala ce nu depinde de puterea de cumparare.

Continuarea  articolului luni, numai aici, la sfatulparintilor.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.