Shop
Ultimele 100 de articole

Psiholog Monica Bolocan: Provocarile copilului cu ADHD (Deficit de Atentie si Hiperactivitate) si ale familiei acestuia

10 decembrie 2018, , Vizualizări:
copilul cu ADHD - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Copilul cu ADHD. Multi copii – in special baieti – sunt hiperactivi. Par a avea un izvor nesecat de energie pe care si-o pot consuma numai miscandu-se, sarind si vorbind intr-una. Pe scurt, te fac sa iti pierzi rabdarea si chiar te scot din minti. Suna familiar?

 

Parintii se ingrijoreaza adesea, gandindu-se ca micutul lor are ADHD (“Attention Deficit and Hyperactivity Disorder”). In multe cazuri este vorba de un temperament vulcanic si de deficiente de educatie si disciplina si nu de o problema cu substrat neurologic, cum este ADHD-ul. In plus, stilul de viata modern, care ofera oportunitati reduse de miscare in aer liber si activitati practice, nu ii lasa pe copii sa isi consume intr-un mod adecvat energia.

 

Statul in casa cu ochii in televizor sau tableta si statul in banca la scoala si afterschool, ore in sir de dimineata pana seara, ii fac pe micuti sa se transforme in adevarate “bombe cu ceas”. Din copii veseli, sanatosi si energici devin “copii-problema”, cu toate consecintele de rigoare asupra vietii scolare si a familiei.

 

Exista insa situatii in care vorbim, totusi, despre ADHD, o tulburare foarte serioasa si cu consecinte majore asupra capacitatii copilului de a invata, socializa si a se conforma normelor de grup. Ca orice tulburare, are grade variate de gravitate, de la foarte usor la sever, si necesita atat tratament medical cat si terapie comportamentala psihologica pentru a fi tinuta sub control.

 

 

Copilul cu ADHD. Cum se manifesta ADHD-ul?

 

 

Exista o predispozitie catre a avea ADHD?

Ca parinte, trebuie sa fii cat mai informat pentru a lua cele mai corecte decizii pentru copilul tau. Este important sa stii ca exista o categorie speciala de copii care prezinta un risc crescut de a avea ADHD, si anume:

  1. copiii nascuti prematur sau care au avut probleme in timpul vietii intrauterine sau la nastere
  2. copiii cu intarzieri in dezvoltare in primii 6 ani de viata sau cei cu diverse afectiuni ale sistemului nervos central (creierului), din nastere sau capatate
  3. copiii instutionalizati sau adoptati, care au fost privati de stimulare adecvata, inclusiv afectiva, in primii ani de viata
  4. copiii ale caror mame au fost supuse unui stress puternic, au fumat, au consumat alcool sau alte substante interzise in timpul sarcinii prezinta si ei adesea riscul de a avea ADHD.

 

 

Ce este de facut?

In unele cazuri, hiperactivitatea copilului sau dificultatea lui de a se concentra poate fi efectul unui stil de educatie incorect sau al unui atasament deficitar ca urmare a neglijarii lui afective si lipsei de stimulare adecvata din primii ani de viata. Indiferent daca vorbim sau nu de ADHD, este important ca:

Intrucat o parte din comportamentele descrise mai sus apar adesea si in cazul copiilor cu anumite afectiuni neurologice sau cu alte tulburari emotionale si comportamentale (anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsiva), doar o evaluare de specialitate (psihologica, psihiatrica sau neorologica) iti poate spune daca e vorba de un ADHD sau de altceva. Multi parinti au reticente in a se adresa la timp unui specialist. A cere o parere avizata nu doare si nu strica, si poate face diferenta intre succes si esec pentru copil. Un diagnostic corect si la timp este extrem de important intrucat tratamentul medical si terapia psihologica difera foarte mult de la o situatie la alta. In plus, cu cat este inceputa mai tarziu terapia, cu atat sunt mai greu de remediat problemele.

 

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)

0740.204.020

www.psiholog-copii.ro

 

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.