Nu da copiilor medicamente dupa capul tau! Poate fi periculos! Afla ce poti da si cand - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Nu da copiilor medicamente dupa capul tau! Poate fi periculos! Afla ce poti da si cand

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Nu da copiilor medicamente dupa capul tau! Poate fi periculos! Afla ce poti da si cand
medicamente copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com
Credit foto: Imagine de M W de la Pixabay

Nu e parinte care sa nu se fi confruntat cu aceasta problema. Te trezesti in miez de noapte si copilul are febra, tuseste sau se tine de burtica. Te intrebi, desigur, ce o avea, analizezi situatia si presupui ca este ceva ce-a mai avut si data trecuta. Apoi actionezi si ii dai medicamentul prescris de doctor data trecuta.

Pare o idee foarte buna, avand in vedere faptul ca miezul noptii nu este tocmai ora potrivita sa suni medicul pediatru. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Ce trebuie sa stii inainte de a le da copiilor medicamente

Dr. Ahmed Darwish, specialist pediatru, a declarat pentru site-ul Mother-and-child.net ca este imperioasa consultarea medicului inainte de a-i da copilului orice doctorie (mai ales daca acesta are mai putin de 2 ani). “Multi parinti ma suna contrariati si-mi spun ca i-au dat copilului x medicament si, cu toate acestea, cel mic nu-si revine. Un medic analizeaza simptomele copilului si prescrie tratamentul optim in functie de aceste simptome. Sa zicem ca un copil tuseste. Tusea poate fi de mai multe feluri: tuse seaca, tuse productiva, tuse cauzata de o alergie. Pentru fiecare tip exista un altfel de tratament”, explica dr. Darwish.

Un alt aspect important este combinarea medicamentelor. Tine cont de fiecare data cand mergi la medic de doctoriile pe care i le dai in mod frecvent celui mic. Combinatiile de medicamente pot avea efecte grave asupra copiilor. “Cititi de fiecare data prospectul medicamentelor inainte de a le da copiilor. Daca este cazul aceste prospecte contin informatii despre medicamentele cu care pot interactiona negativ”, a adaugat dr. Darwish.

Inainte de a le da copiilor orice medicament, trebuie verificata data expirarii. “Nu folositi niciun medicament cu data expirata, chiar daca termenul nu este depasit decat cu cateva zile. Nu aruncati medicamentele expirate la gunoi. Daca sunt lichide, rasturnati-le in chiuveta sau, daca sunt pastile, dizolvati-le intai in apa, apoi aruncati-le. Sunt persoane care cauta in gunoaie, apoi fie folosesc medicamentele expirate, fie le revand. In plus, propriii copii pot gasi in gunoi medicamentele si le pot lua si inghiti”, a mai spus medicul pediatru. Acelasi lucru este valabil si la cumpararea medicamentelor. Verifica intotdeauna data expirarii si nu accepta niciodata un produs al carui termen de garantie a trecut.

5 greseli ale parintilor care dau medicamente copiilor. Afla cum ii poti pune viata in pericol

Copiii si antibioticele

Antibioticele nu se dau pentru orice boala si n-ar trebui sa se ia niciodata dupa ureche. Mai ales in cazul copiilor. “Am intalnit parinti care nu sunt multumiti de reteta prescrisa daca aceasta nu contine antibiotice. Parintii trebuie sa inteleaga ca exegerarea in cazul antibioticelor poate insemna cresterea rezistentei bacteriilor la tratament. Cele mai multe boli au cauze virale, caz in care antibioticele nu-si au rostul. Daca medicul iti zice ca cel mic nu are nevoie de antibiotice, inseamna ca nu are! Crede-l pe cuvant! Cateodata o supa de pui, un suc de portocale si un somn bun sunt cele mai bune medicamente pentru a trata raceala”, a adaugat dr. Dr. Ahmed Darwish.

Da si Nu

DA: Amesteca un medicament cu putin suc pentru a-i schimba gustul.

NU pacali copilul ca un medicament are gust bun, cand nu e adevarat.

NU spune despre medicamente ca sunt bomboane.

DA: Tine medicamentele departe de copii, chiar si multivitaminele pot fi periculoase in supradozaj.

DA: Urmeaza instructiunile si recomandarile medicului, precum si cele de pe prospect.

DA: Da-i copilului apoi sa bea apa rece sau suc natural.

NU le da copiilor sub 12 ani aspirina sau medicamente derivate din aspirina, in special daca au simptome de raceala sau de varicela.

DA: ori de cate ori ai indoieli, suna medicul. Doctorii sunt obisnuiti cu parinti panicati care suna tot timpul. Cei mai buni pediatri sunt cei care raspund fericiti la toate intrebarile parintilor, asta inseamna ca ii pasa de sanatatea pacientilor sai.

Administrarea de medicamente pentru copii. Cand e cazul sa ii dai si cum

Imagine de M W de la Pixabay

Data articol: 20/11/2023