Iarna este, prin excelenta, anotimpul cadourilor mai ales pentru copii. Puterea darului este nemarginita, ea poate deschide inimi, aducand apropiere intre parinti si copii, iertarea unor greseli, a unor comportamente si atitudini neplacute ca certuri, batai, neglijenta, absenta, lipsa implicarii in relatia cu copilul: “Uite, imi pare rau ca nu prea am avut timp sa stam impreuna in ultima vreme. M-am gandit ca papusica aceasta ar putea sa iti fie o buna prietena”. Acestea sunt daruri-recompensa, iar eficienta lor autentica in intelegerea si acceptarea unor lipsuri, in construirea unor comportamente sanatoase la copii este indoielnica.
Cea mai scurta cale spre incantarea unui copil este cea impachetata cu funda. Si pentru ca iarna, copiii primesc mai multe cadouri decat oricand din partea parintilor, bunicilor, prietenilor, este bine ca acestia sa stie cum sa le ofere. Este des intalnit ca parintii sa pregateasca separat cadouri pentru copiii lor, mama cumpara ceva, iar tata altceva. Mai mult, de pe ambalajul stralucitor nu lipseste un mesaj scurt de tipul: De la mama sau Din partea tatalui sau Cu drag, mami!
De cate ori nu am vazut cum cel care ofera cadoul, asteapta cu incordare, aproape tinandu-si respiratia pana cand piticul deschide odata cadoul si isi exprima bucuria. Abia atunci, mama sau tatal respira usurat. A oferi separat cadouri copiilor este ca si cum parintii ar concura unul cu celalalt pentru inima copilului, care dintre ei ofera cel mai frumos cadou.
Inconjurat de parintii lui, copilul intelege ca face parte din familie ca unitate si acesta este cel mai mare dar pe care ei il pot face. Astfel, darurile se dau din partea ambilor parinti si ce este cel mai important, in prezenta amandurora, dupa care cu totii se unesc intr-o imbratisare de tip sandwich, in care copilul se afla la mijloc intre parinti, confirmandu-I apartenenta la familie ca tot. Copilul ai carui parinti sunt despartiti sau divortati este realmente infometat dupa astfel de momente, avand nevoie de ambii parinti cand primeste cadourile. Este cel mai bun mod ca el sa inteleaga ca chiar daca parintii lui nu mai sunt impreuna, intotdeauna ei vor fi parintii lui si ca nu abdica de la acest rol.
Cand cumperi sau pregatesti un cadou pentru copilul tau, gandeste-te numai la el, imagineaza-ti caieste in fata ta si afla ce isi doreste, investind in acest cadou multa energie pozitiva. Fii in contact permanent cu el, dar si cu tine, tocmai pentru a nu face cadou altui copil, aceluia din tine, de care oricum trebuie sa ai grija, dar aceasta este o alta poveste.
Cadourile nu au nevoie de nicio justificare, de niciun argument sau explicatie suplimentara de genul: pentru ca ai fost cuminte / pentru ca nu te-ai mai certat cu fratele tau / pentru ca nu te-ai murdarit s.a.m.d
Accepta reactia copilului privind cadoul primit. El poate sa se bucure, sa se sperie, sa se intristeze, sa se infurie. Insoteste-l cu empatie si cauta sa-l intelegi spunandu-i: Observ ca indata ce ai deschis cadoul, te-ai intristat. Ma intreb ce anume a declansat acest raspuns?!
Poate ca se astepta la altceva, poate ca acest cadou ii aduce aminte de o anumita experienta, de cineva, poate ca…, iar acest poate ca il poti afla doar de la el, copilul tau.
Pe acelasi model, se ofera cadourile si din partea bunicilor, altor membri ai familiei si prietenilor: impreuna, cu emotie si in contact cu copilul.
Psihoterapeut Camelia Chetu
MotherHood Center te insoteste in aventura de a fi cel mai bun parinte pentru copilul tau. Suntem alaturi de tine chiar din primele zile in care ai aflat ca vei deveni parinte si iti punem la dispozitie clasele prenatale de gimnastica, de stimulare senzoriala si emotionala, de pregatire pentru nastere, de puericultura, de fomare si dezoltare continua.
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile