Shop
Ultimele 100 de articole

Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator

12 septembrie 2021, , Vizualizări:
Disciplina proactiva

Copiii sunt doar copii, iar parintii n-ar trebui sa uite asta – spune disciplina proactiva

Un alt element cheie ai disciplinei proactive este faptul ca parintii sa nu uite totusi ca au de-a face cu niste copii. Oricat de mult si-ar dori ei ca cel mic sa nu se duca la mancarea cainelui sau a pisicii, ei tot o vor face. Oricat de mult si-ar dori sa fie curat in casa, copiii fac dezordine. Unii parinti au tendinta de a pune stachete prea ridicate pentru un copil de 2-3 ani, de exemplu. Decat sa-l certi ca umbla in vasul pisicii, muta vasul pisicii, in loc sa-l certi ca a spart paharul, pune paharul undeva unde sa nu-l ajunga copilul.

De altfel, aceasta conceptie o putem intalni si in discutiile crestine duhovnicesti cu preotii despre cresterea si educarea celor mici. Ei considera ca in ziua de azi multi parinti au asteptari prea mari de la copii, uitand ca nu degeaba copilul are doar varsta pe care o are: la acea varsta el face maximum din ce poate si stie. Asadar, toleranta si ingaduinta sunt cheie in modelarea micului omulet din fata noastra.

Fermitatea este o parte cruciala a disciplinei proactive

Sunt reguli care nu pot fi negociate. Asa cum nu negociezi cu politistul purtarea centurii de siguranta, asa nu negociezi nici cu copilul reguli pe care le-ai stabilit si care apreciezi ca sunt vitale pentru securitatea lui. Daca ai spus ca nu se iese pe balcon iarna dezbracat, de exemplu, nu trebuie sa te razgandesti, indiferent de cat de mult insista copilul si ce mijloace alege sa obtina ceeace doreste.

Nu rata nici: 5 comportamente gresite ale copiilor si cum sa le vii de hac

Daca “cedezi” nu faci altceva decat sa-i incurajezi comportamentul neadecvat si fii sigur ca scena se va repeta.

Ce este special la aceasta metoda de disciplina proactiva in cazul acestei fermitati care se intalneste si recomanda si in alte metode de educatie este atitudinea blanda, iubitoare, rabdatoare si pozitiva pe care parintele trebuie sa o aiba pe durata perioadei cand el isi manifesta fermitatea. Daca copilul plange si face crize, el va fi luat in brate si imbratisat, pentru ca parintele intelege ca cel mic e suparat ca nu se intampla ceea ce el doreste si nu stie inca sa isi gestioneze sentimentele.

Iata un motiv important pentru care parintii ar trebui sa nu fie asa de ocupati incat sa spuna ceva cu semnificatia “fa ce vrei, numai lasa-ma in pace ca am treaba si n-am timp de tine”. Ar fi bine sa-si faca timp pentru a vedea greselile pe masura ce ele apar si a le rezolva atunci si nu mai tarziu. Ar putea sa ia mult timp si sa fie nevoie de multa rabdare, pentru ca cei mici sa inteleaga, dar efectul va fi pe masura.

Toata lumea va aprecia si lauda comportamentul disciplinat al copilului, iar tu vei avea toata stima pentru educatia data.

Nu exista reteta perfecta si universal valabila pentru disciplina si educatia copiilor, mai ales ca fiecare in parte este diferit. Chiar si cand ai doi copii, trebuie sa ai tactici diferite, insa cu rabdare si atentie, cu grija si dragoste vrei reusi sa realizezi o relatie stabila si sanatoasa cu copilul tau, iar el va creste mandru, stapan pe sine si cu respect fata de ceilalti.

Foto: Pixabay.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.