De ce nu poti castiga un conflict cu copilul tau. 7 pasi ca sa aplanezi o cearta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce nu poti castiga un conflict cu copilul tau. 7 pasi ca sa aplanezi o cearta

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » De ce nu poti castiga un conflict cu copilul tau. 7 pasi ca sa aplanezi o cearta
pasi ca sa aplanezi o cearta
Credit foto: Pixabay.com

Te-ai gandit vreodata ca un conflict pe care il ai cu copilul tau poate face mai mult rau decat bine? Cand te angajezi in diverse conflicte cu copilul tau, cu timpul va crede ca este egalul tau, ca detine puterea, ca te poate provoca. Si cu cat crede ca este mai puternic, cu atat comportamentul sau va fi mai greu de controlat si cu atat mai des va folosi cearta ca mijloc de a obtine ceea ce vrea.

De aceea este foarte important sa gestionezi acest gen de comportament, astfel incat copilul tau sa invete cum sa fie responsabil, cum sa comunice cu altii si cum sa-si dezvolte abilitati de rezolvare a problemelor. Misiune deloc usoara, insa nu imposibila.

Iata cateva sfaturi oferite de specialistii de la Empoweringparents.com, care te pot ghida in aplanarea conflictelor cu copilul tau.

De ce nu este bine sa te certi

A te certa nu este acelasi lucru cu a avea o discutie in contradictoriu. Copiii trebuie sa stie ca au dreptul sa aiba si pareri diferite de ale celorlalti, insa acestea trebuie argumentate logic si nu prin tipete si isterii. Copiii trebuie sa stie ca diferentele de opinii se discuta atunci cand sunt calmi si ca trebuie sa respecte si punctul de vedere al celuilalt, chiar daca nu-i convine.

Atunci cand esti “infierbantat” spui lucruri pe care ti-ai dori sa nu le fi spus. Indiferent daca esti parinte sau copil, la nervi spui multe, iar conflictul escaladeaza, ducand uneori la racirea relatiilor. Chiar daca ai castig de cauza intr-o disputa, pretul poate fi aparitia barierelor de comunicare. Daca il lasi sa castige “batalia”, copilul va primi semnalul ca la fiecare cearta mai aprinsa vei da inapoi. Si atunci va forta si mai mult nota, daca simte ca opui rezistenta.

Citeste si: Atentie parinti! Cum afecteaza creierul copilului cearta parintilor in fata lui

7 pasi ca sa aplanezi un conflict

Pasul 1. 

Cunoaste-te pe tine insuti: Afla care iti sunt “butoanele” care declanseaza isteria si controleaza-le astfel incat sa nu se declanseze asa de repede. Mentinandu-ti calmul poti sa-ti impui mai usor punctul de vedere, sa setezi reguli si sa iti faci copilul sa respecte acele reguli. Atunci cand esti gata de harta nu mai ai abilitatea de a-ti asculta activ copilul, de a-i intelege punctul de vedere fara sa explodezi.

Pasul 2.

Pune-ti intrebari: Atunci cand certurile cu copilul tau au devenit un “ritual”, fa un pas in spate si reevalueaza situatia punandu-ti aceste intrebari:

– Ce s-a intamplat inainte de a intra in conflict?

– Cum s-a intamplat?

– Ce succesiune de evenimente a condus la aparitia conflictului?

– Care sunt cuvintele care au condus la conflict?

Pasul 3.

Schimba modelul: Raspunzand la intrebarile de mai sus poti descoperi situatiile care determina “modelul” si iti va fi foarte usor sa le eviti. Atunci cand simti ca te apropii de limitele proprii, nu continua modelul, iesi din el. Sa zicem ca te certi cu copilul pentru ca nu vrea sa fie pedepsit ca urmare a unei actiuni nepotrivite, iar aceste certuri au devenit un obicei pentru ca tu de fiecare data nu renunti si o tii pe-a ta, in timp ce el o tine pe a lui.

Ce trebuie facut in astfel de cazuri este sa-i spui simplu “Am discutat despre lucrul asta. Ai facut ceva. Acum suporti consecintele. Nu mai avem ce vorbi in acest sens!” si iesi din camera. Daca ramai sa continui discutia ii inmanezi puterea si-i dai posibilitatea sa se lupte in continuare pentru a te convinge sa-l scapi de consecinta respectiva. Daca pleci din camera, ai preluat puterea.

Nu rata nici: 6 vorbe si expresii pe care sa nu le spui copilului tau​. De ce? Pentru ca vorbele din copilarie pot distruge pe viata un om​

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/02/2023