De ce e important sa-i citesti bebelusului tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce e important sa-i citesti bebelusului tau

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » De ce e important sa-i citesti bebelusului tau
De ce e important sa-i citesti bebelusului - sfatulparinitlor.ro - piqsels.com-id-fsffh

Probabil nu esti inca lamurita ce ar avea de castigat un sugar daca incepi sa-i citesti carti cu povesti. Sigur ca nu va intelege firul intamplarilor din carte, asa cum nu va intelege mereu tot ce faci si de ce anume faci lucrurile respective. Insa asta nu inseamna ca nu ii vei vorbi decat atunci cand va incepe sa intelega cuvintele. Sau ca nu ii canti cantece de leagan pentru ca nu intelege inca versurile si nu poate urmari melodia. La fel cum nu vei astepta pana cand va poate tine jucariile in mana ca sa-i pui in patut un ursulet de plus.



Cititul povestilor este una dintre activitatile de intarire a legaturii dintre mama si bebelus, pe care o poti continua multi ani de acum incolo, si reprezinta o forma importanta de stimulare a micutului.

Asadar, cititul cu voce tare pentru micutul tau ii poate aduce multe beneficii, pentru ca:
– il invata despre comunicare;
– introduce intr-un mod distractiv concepte precum numerele, literele, culorile si imaginile, care ii vor stimula curiozitatea;
– ii formeaza abilitatile de ascultare, memorie si vocabularul;
– il invata despre lumea care il inconjoara.

Importanta cititului catre bebelusi

Iti vine sa crezi sau nu, pana la implinirea varstei de un an bebelusul tau va fi invatat toate sunetele de care are nevoie ca sa poata vorbi. Cu cat ii citesti mai multe povesti, cu atat el va fi expus la mai multe cuvinte si va putea invata sa vorbeasca mai corect. Pe masura ce aude din ce in ce mai multe cuvinte, ele incep sa compuna in mintea lui o retea vasta, din care isi va forma vocabularul.

Daca nu esti convinsa inca sa incepi sa-i citesti puiului tau, afla ca micutii carora parintii le citesc des si cu care vorbesc mult stiu la varsta de doi ani mai multe cuvinte decat cei carora nu li s-au citit povesti. Mai mult, citindu-i copilului tau in primii ani de viata il incurajezi sa inceapa, la randul lui, sa citeasca la varsta potrivita.

Citesete si: 6 carti pentru copii interzise din motive incredibile. Vezi in ce tari

Atunci cand ii citesti, puiul tau te aude exprimand diferite emotii si sunete expresive, care ii vor stimula dezvoltarea emotionala si comportamentul social.

De asemenea, curiozitatea il va face sa se uite la pozele din carte, sa arate spre ele, sa atinga cartea, sa gangureasca – cu alte cuvinte, sa interactioneze, iar cand va mai creste putin iti va putea raspunde la intrebari despre imagini si despre poveste. Aceste lucruri ii vor dezvolta gandirea, dar si vorbirea, pentru ca va incepe sa imite sunetele, sa recunoasca pozele si sa invete cuvinte.

Principalul motiv pentru care e bine sa-i citesti bebelusului tau este insa acela ca va invata sa faca o conexiune intre ceea ce iubeste cel mai mult – vocea ta si apropierea de tine – si carti. Daca petreci mult timp citindu-i micutului il vei invata ca lectura este importanta si ca a invata el insusi ca citeasca merita tot efortul. Mai mult, daca ii vei citi mereu cu entuziasm, cu bucurie si afectiune, va invata sa asocieze lectura cu ceva placut si il vei transforma intr-un cititor avid cand va mai creste.
 

Cum ii influenteaza cititul pe sugari

Chiar daca bebelusii nu stiu la ce se refera pozele din carti, ei sunt totusi curiosi si se concentreaza asupra lor, in special daca infatiseaza chipuri sau contin culori vesele si desene in modele contrastante. Pe langa faptul ca ii stimulezi interesul de a descoperi lucruri noi, atunci cand ii citesti puiului tau nu doar ca va distrati impreuna, dar il si calmezi si il linistesti, la fel cum faci cand ii canti si il legeni in brate.

Bebelusii intre 4 si 6 luni incep deja sa manifeste un interes mai mare fata de cartile cu povesti. Daca ii citesti in aceasta perioada, micutul tau va incepe sa intinda manutele dupa carte, sa o apuce cu degetelele si va incerca sa o roada. De aceea e o idee buna sa alegi carti cu coperti invelite in material textil, care sa fie moale la atingere si sa nu-i zgarie gurita. De asemenea, il vor atrage mai mult cartile cu poze colorate vesel si cu texte repetitive sau care rimeaza.

Inca de la varsta de 6 luni (si in toata perioada de pana la un an), bebelusul tau va incepe sa inteleaga ca pozele din carte reprezinta obiecte si va dezvolta preferinte pentru anumite imagini, anumite pagini din carte sau chiar povesti intregi. Va fi o adevarata incantare sa-l vezi reactionand in timp ce ii citesti, intinzand manuta catre carte si gangurind fericit, iar la un anisor va fi in stare deja sa intoarca paginile (desigur, cu putin ajutor din partea ta), va incepe sa arate spre diferite obiecte din poze si sa repete sunetele pe care le aude la tine.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 30/10/2021