Ce trebuie sa faci daca bebelusul inghite ceva otravitor - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce trebuie sa faci daca bebelusul inghite ceva otravitor

bebelusul inghite ceva otravitor- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pharmacy-3413039_1920

Ce trebuie facut daca ceva otravitor i-a intrat micutului in ochi

Clateste-i imediat ochii micutului tau cu apa calduta. Toarna usor apa in coltul interior al ochiului. Incearca sa-i tii deschise pleoapele cat faci asta. Trebuie sa-i clatesti ochii aproximativ 15 minute.

Daca si-a dat substanta respectiva si pe alte parti ale corpului, ar trebui sa-i faci un dus complet. Apoi suna la un centru specializat pentru a cere sfaturi suplimentare.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Te mai poate interesa: ATENTIE! Plante care iti pot otravi copilul. Ce sa nu tii in casa si gradina cand ai copii mici
 

Ce trebuie sa faci daca bebelusul a fost expus la vapori toxici?

Du-ti copilul la aer curat cat de repede posibil. Daca micutul nu respira, incepe imediat sa-i faci manevrele de resuscitare. Daca e posibil, cere cuiva sa sune la 112. In cazul in care esti singura, fa-i copilului manevre de resuscitare pentru un minut, apoi suna la 112. Reia manevrele imediat si continua pana ce ajung ajutoarele si micutul poate respira singur.

In cazul in care copilul tau a fost expus la vapori toxici, dar nu pare afectat, suna medicul pediatru. Doctorul iti va cere detalii si iti va spune ce trebuie sa faci. Vaporii otravitori din casa pot proveni dintr-un garaj inchis, de la tevile de gaz, de la sobe cu ardere pe baza de lemne, cuptoare etc.

Ce alte substante ar trebui sa te ingrijoreze?

Otravirea cu plumb reprezinta o problema, mai ales daca locuinta ta a fost construita inainte de anul 1980. Copiii inghit adesea plumb din vopsea sau inhaleaza plumb in timpul renovarilor din casa. Otravirea cu plumb poate produce anemie, dar si probleme privind dezvoltarea cognitiva si fizica. Otravirea cu monoxid de carbon este responsabila pentru mai multe decese decat orice alta otravire accidentala. Monoxidul de carbon este un gaz incolor si inodor, care se poate raspandi prin casa ta de la o teava stricata sau de la un aparat care nu a fost instalat in mod corespunzator.

Copiii prezinta simptomele intoxicarii cu monoxid cu carbon mai repede decat adultii. Primele semne sunt durerile de cap, ameteala si oboseala. Pe masura ce expunerea la gaz continua, apar greata, voma, palpitatii, pierderea cunostintei si chiar decesul. E o idee buna sa-ti instalezi un detector de monoxid de carbon in casa si sa-l testezi in mod constant, alaturi de detectoarele de fum.
Mai multe detalii

In fiecare an, mii de copii sunt tratati dupa otraviri, in Unitatile de Primire a Urgentelor. Peste jumatate dintre otraviri au loc la copiii sub 6 ani, iar 90% dintre cazuri apar in locuinta. Printre substantele otravitoare din casa se afla cosmeticele, produsele de igiena personala, substantele de curatat, calmantele, pesticidele, antigelul, carburantii, plantele si alcoolul.

Nu rata nici: De ce vomita copilul? Ce trebuie sa faca parintii

Autor: Alexandra NEDELCU

Image by Gerhard G. from Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/05/2021