Shop
Ultimele 100 de articole

Ce nu stiai despre pedeapsa cu bataia. 6 motive sa renunti la „simpla” palma la fund

05 noiembrie 2019, , Vizualizări:
pedeapsa cu bataia

De la pedeapsa cu bataia, la violenta in familie se poate ajunge foarte repede. Tocmai de aceea sunt multe persoane care dezaproba total pedeapsa cu bataia. E drept, unii o practica din cand in cand, spunand ca o palma la fund n-a omorat pe nimeni.

Parintii non-abuzivi, adica cei care aplica celebra „palma la fund”, cred ca nu-i fac rau copilului daca-l atentioneaza astfel ca a gresit. Totusi, simpla palma la fund se poate transforma o forma de violenta in familie. Exista un risc potential ca cel mic sa sufere o tulburare pe plan psihic care sa-l transforme intr-un copil violent, agresiv, cu o dorinta clara de a infrunta pe toata lumea, de a fi un razvratit, atat in familie, cat si in societate. Desigur, nu toti copiii care au primit ieri o palma la fund se vor transforma in delicventii de maine, insa specialistii le recomanda celor care nu-si pot domoli instinctele de a-si lovi copilul sa caute sprijin. Mai mult ca sigur, in copilaria lor, au fost tratati asemanator si nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a-si educa propriii copii fara sa-i admonesteze. In plus, este posibil ca lucrurile sa degenereze. Dintr-o palma data la nervi sau la suparare sa se faca doua, trei si tot asa, pana cand se poate ajunge la abuzul fizic, la violenta in familie.

Iata 6  motive care te vor face sa te gandeseti de doua ori inainte de a-ti lovi, chiar si cu o simpla palma la fund, copilul.

Pedeapsa cu bataia poate fi inteleasa ca este bine sa fii violent in familie sau in societate

1. Daca-ti lovesti copilul, ii transmiti mesajul ca atata timp cat esti mai mare decat altcineva, este in regula sa-l bati cand a gresit sau cand te-a „deranjat”. Copiii sunt oglinda parintilor. Ei invata si imita ceea ce vad in primul rand la ei. Bune si rele, ei nu au discernamantul de a face diferenta. Este responsabilitatea parintilor sa dea dovada de empatie si intelepciune.

2. Un alt mesaj periculos pe care il primesc copiii este ca palma la fund exprima sentimente si rezolva probleme. Un copil care nu vede la parintele sau cum se rezolva diverse probleme fara bataie, nu va putea gestiona niciodata obstacolele din viata de adult, decat apeland la bataie. In plus, un copil care este mai tot timpul pedepsit nu va mai fi receptiv la ceea ce se petrece in jur. El isi va face in minte scenarii de razbunare, pe unele le va pune chiar in aplicare.

3. „Comportamentul gresit” poate fi o forma prin care copilul atrage atentia asupra lui. Pe copii nu-i intereseaza aspecte legate de somn, mancare, aer curat, miscare sau libertate (lucruri la care ne gandim noi, adultii), copiii nu vor decat atentia parintilor. Iar daca o primesc la fiecare boacana, atunci vor continua sa faca boacane. Ar fi nedrept sa-i pedepsiti doar pentru ca vor atentia voastra.

Violenta in familie si pedeapsa cu bataia distrug legatura parinte-copil

4. Pedeapsa cu bataia intervine in legatura dintre parinte si copil. Nu poti iubi pe cineva care te raneste, te face sa suferi.E in natura omului. Legatura durabila dintre un parinte si un copil se creeaza pe baza unor sentimente reciproce de dragoste si respect. Chiar daca o palma la fund pare sa-si fi facut efectul pe termen scurt, pe termen lung poate aduce in relatia copil-parinte, dar si copil si lumea din jur sentimente de teama, frica, complex de inferioritate, ceea ce nu-i va face bine viitorului adult. Pe de alta parte, furia si frustrarea pe care copiii nu le pot exprima de frica sa nu ia bataie de la parinti este tinuta in ei, iar la adolescenta se transforma intr-o razvratire totala. Iar parintii se intreaba de ce? Ei bine, acestea sunt frustrarile acumulate in timpul anilor copilariei.

5. Poate nu stiati, dar fundul este o zona erogena in timpul copilariei. Daca il loviti repetat peste fund, el va asocia cand va creste durerea cu placerea sexuala. Mai ales daca in bataie copilul vede singura forma de interactiune cu parintele. In mintea lui, bataia inseamna placere, pentru ca parintele i-a acordat atentie.

6. Palma la fund, chiar daca este de intensitate medie, ii poate cauza copilului leziuni ale coloanei vertebrale. Este posibil ca majoritatea problemelor de spate pe care le au adultii sa vina de la corectiile aplicate de parintii lor.

Singura modalitate corecta de a modela comportamentul copilul este una bazata pe dragoste, respect, intelegere, rabdare. O disciplinare bazata doar pe frica poate naste monstri.

Imagine de Alexas_Fotos de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.