Cat de importanta este atingerea in educatia copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cat de importanta este atingerea in educatia copiilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cat de importanta este atingerea in educatia copiilor
Cat de importanta este atingerea

V-ati gandit vreodata cat de importanta poate fi atingerea in educatia copiilor? V-ati gandit ca o imbratisare, un “bate cuba”, o strangere de mana pot fi extrem de folositoare in educatia copiilor? Daca atunci cand sunt mici parintilor li se pare normal sa-si ia copiii in brate, sa-i alinte, sa-i gadile etc., pe masura ce cresc aceste atingeri devin din ce in ce mai rare. Si acest lucru nu prea le face bine copiilor si nici oamenilor mari. Oamenii au nevoie de atingeri fizice pentru a se simti acceptati, iubiti.

Iata de ce este importanta atingerea in educatia copiilor, potrivit specialistilor de la TodaysParents.com.

Atingerea = Sanatate

“Contactul fizic este important pe toata durata vietii. Atingerile stimuleaza receptorii de la nivelul pielii, scad pulsul, stabilizeaza respiratia, scad nivelul hormonilor stresului si imbunatatesc sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, atingerea ajuta organismul sa se mentine sanatos”, explica Tiffani Field, directorul Institutului de Cercetare in domeniul Atingerilor din cadrul Facultatii de Medicina din Miami. La copii, atingerile au si mai multe beneficii. Pentru ei este un mod de a exprima sentimentele, iubirea, chiar si teama, siguranta. Un copil caruia ii e frica de ceva, se linisteste in bratele parintilor. Un copil cand ia in brate parintele ii transmite ca-l iubeste.

Atingerea si educatia copiilor

Daca atunci cand sunt mici copiii simt nevoie de a se cuibari in bratele parintilor pentru a se simti in siguranta, in preadolescenta intervine un sentiment de rusine. Imaginati-va un baiat sau o fata de 12-13 ani care este tinut de mana de mama lui in public. Desi tanjesc in continuare dupa o imbratisare, ei se feresc sa nu cumva sa afle cineva si sa rada de ei. Si, pentru a veni in intampinarea acestor nevoi, poti schimba putin “tactica”. In loc sa-i luati in brate si sa-i pupati peste tot, asa cum faceati in copilarie, ce-ati zice de a bate cuba cu baiatul sau de a face skandenberg? Sau, cu fata, ce-ati zice sa o coafati sau sa ii faceti unghiile? Aceasta atingere fizica ii arata copilului cat de mult tineti la el, creeaza o legatura foarte puternica intre parinte si copii. Iar cand vor avea o zi proasta, cu siguranta vor veni si va vor lasa sa-i imbratisati.

Intr-o relatie parinte-copil in care nu exista atingeri, se instaleaza sterilitatea. Un parinte va comunica din ce in ce mai greu cu copilul sau si invers. Iar aceasta “raceala” va contribui din plin la ingreunarea procesului de educatie a copiilor. Nu va mai exista incredere, nu va mai exista pozitivitate, copiii si parintii se vor instraina unul fata de celalalt, iar procesul de educatie a copiilor va fi extrem de anevoios.

Data articol: 13/04/2021