Shop
Ultimele 100 de articole

Cand copilul fura de la parinti… Ce trebuie sa stii ca sa gestionezi situatia

24 mai 2018, , Vizualizări:
copilul fura de la parinti- copii-bani-sfatulparintilor.ro-dreamstime_com.

Unul dintre momentele delicate ale vietii de parinte este cand copilul fura de la parinti. Fie ca iti foloseste fara sa stii cardul de credit, fie ca iti ia bani din portofel fara sa ceara voie, fie ca ia obiecte din casa spre a le valorifica, fie ca a fost prins ca face acest lucru acasa la colegi/prieteni/rude/vecini sau poate chiar in magazine, este destul de dezamagitor pentru parinte sa afle asa ceva. Incepi sa simti furie, sa-ti pierzi increderea in copil si sa crezi ca ai dat gres ca parinte. Intrebarile care iti vin in minte sunt “De ce a facut asta?”, “De unde a invatat asta?”, “Cu ce am gresit?”. Toate aceste sentimente sunt perfect normale, insa iti pot distruge relatia cu copilul tau.

 

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta cand copilul fura de la parinti, venite de la specialistii EmpoweringParents.com.

 

Desi comportamentul copilului este generator de furii si frustrari, el poate fi schimbat. Mai ales ca nu are nicio legatura cu educatia primita de la tine, ci cu modul in care el a ales sa-si rezolve unele probleme.

 

 

Depinde de varsta

Este o diferenta uriasa intre copilul mai mic de 6 ani care fura ceva si copilul adolescent. Copiii mici nu stiu sa deosebeasca binele de rau. Creierul lor nu este suficient de matur pentru a se vedea pe ei din afara si de a intelege sentimentele celorlalti. Daca ai un copil mai mic care a inceput sa ia diverse lucruri de la colegi, prieteni, vecini etc., concentreaza-te spre a-i arata cum sa imparti lucruri, cum sa ceri voie sa folosesti ceva ce nu-ti apartine. NU-l eticheta drept hot, iar actiunea drept furt, ci explica-i ca nu este corect sa iei de la altii fara sa ceri permisiunea. Iar atunci cand o face, invata-l sa spuna “Nu ar fi trebuit sa iau asta fara sa cer voie. Iarta-ma!”.

 

Insa atunci cand copilul are, sa zicem, 9 ani si stii ca a luat ceva de la altii, ar trebui sa tratezi serios problema. Este un semn clar ca el vrea sa rezolve o problema. Insa o rezolva gresit. Sa zicem ca problema este ca baiatul tau in varsta de 10 ani vrea sa aiba un anumit joc video. Pentru ca nu are banii necesari, el rezolva situatia luandu-i de la tine din portofel. Atunci cand descoperi “furtul”, este indicat sa-i spui “Doar pentru ca vrei ceva, asta nu inseamna ca ai voie sa iei ceva fara sa ceri voie! Ce crezi ca ai putea face data viitoare?”.

 

 

NU permite pastrarea obiectului furat

Sub nicio forma nu trebuie sa permiti copilului sa pastreze ce a luat. Nu ar trebui sa beneficieze niciodata de ceva ce a luat de la tine sau de la altii.

Multi parinti isi pedepsesc copiii interzicandu-le utilizarea calculatorului, telefonulului, televizorului etc., insa ii lasa sa utilizeze obiectul furat. Daca l-a luat dintr-un magazin, este indicat sa-l duca inapoi, desi, in functie de varsta, poate intra sub incidenta legii, in cazul in care patronul magazinului il reclama. Acelasi lucru este valabil si in cazul obiectelor sau banilor luati de la prieteni, vecini, rude etc.

Consecintele de acasa, asociate cu inapoierea bunurilor furate ar trebui sa-i fie o lectie invatata pe propria piele, pe care n-ar vrea sa o mai repete.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.