6 secrete sa cresti un copil fericit. Toti parintii moderni trebuie sa le cunoasca
Relatia dintre parinte si copil se formeaza inca inainte de a se naste. Atat mama, cat si tata comunica cu cel mic, isi doresc sa aiba o relatie parinte-copil extrem de trainica, sa realizeze un parteneriat bazat pe respect si incredere reciproca. Acest lucru nu este usor, insa nici imposibil.
De multe ori, lucrurile spuse din suflet, bazate pe experienta si trairile unui parinte pot fi mai valoroase decat sfaturile specialistilor. Pentru ca vin din inima, pentru ca vin de la cineva “ca tine”. Cineva care, ca si tine, a cautat, a citit, s-a inspirat, si a facut ce a crezut el ca e mai bine pentru el si puiul lui.
Iata gandurile si concluziile la care a ajuns Sean Platt, blogger si cofondator al fundatiei Children Write the Future (Copiii scriu viitorul) din Statele Unite, tatic a doi copii, fetita si baiat.
1. Lasa copilul sa simta cat de fericit esti sa-l vezi
Copiii simt dansul luminitelor din ochii oamenilor. Lasa-ti copilul sa vada si sa simta bucuria din ochii tai, zambetul tau, caldura ta. Intampina-l cu caldura cand vine acasa sau cand te duci sa-l iei de la gradinita/scoala. Spune-i numele tare, mandru. Copiii se bucura cand se aud strigati, in plus se vor simti validati de cei dragi lui. Cel mai mult pe aceasta lume, copiii isi iubesc parintii. Intoarce-i aceasta iubire si lasa-l sa vada asta.
2. Invata copilul ca este in regula sa fii plictisit
Ai observat, desigur, cat de repede se plictiseste copilul tau. Copiii au o imaginatie care vrea sa fie “hranita”. Invata-l sa-si foloseasca aceasta imaginatie creativ, dandu-i cateva coli si creioane colorate sau cuburi de construit. Este OK sa te plictisesti si este OK sa vrei sa faci altceva. Ar fi de preferat sa nu-l inveti sa butoneze telecomanda televizorului de “plictiseala” si incurajeaza-l sa faca orice altceva, mult mai sanatos pentru el.
3. Limiteaza-i canalele media
In primii ani de viata, parintele este “creatorul” deciziilor unui copil. Il poti invata inca de mic ca viata inseamna mult mai mult decat televizor, telefon, computer. Nu numai ca ii vei stimula si mai mult creativitatea, insa il vei putea ajuta mult mai usor sa ramana calm. De multe ori, fara sa-ti dai seama, chiar, copilul aude sau vede lucruri pe care n-ar fi trebuit, la varsta lui: un program de stiri, o poza de pe internet etc. Aceste lucruri ii pot suprasolicita sistemul nervos, facandu-l mai agitat.
Citeste continuarea: 1 2
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ