Relatia parinti-copii: Spui sau nu copilului tau “Imi pare rau, am gresit fata de tine”? - Sfatulparintilor.ro
Shop

Relatia parinti-copii: Spui sau nu copilului tau “Imi pare rau, am gresit fata de tine”?

10 septembrie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Relatia parinti-copii: Spui sau nu copilului tau “Imi pare rau, am gresit fata de tine”?

O problema des intalnita in relatia parinti si copii este “autoritatea” adultului. Conceptia generala din mosi-stramosi pe aceasta relatie este ca parintele este “mare”, stie “multe” si este un “model” demn de urmat. Cu toate acestea, a gresi este omeneste si parintii mai comit si erori in eforturile lor de a modela si educa un viitor adult, provocare deloc usoara. Unele asemenea erori au consecinte suficient de neplacute asupra copilului sau familiei, lasand chiar si rani sufletesti sau fizice, incat este clar ca ai gresit.

 

Si atunci se pune intrebarea: Recunosti sau nu in fata copilului ca ai gresit? Are vreo consecinta favorabila a-ti recunoaste erorile si limitele umane? Si daca recunosti, afecteaza acest lucru relatia dintre parinte si copil?

 

Inainte de a analiza acest delicat subiect, e important sa definim ce este aceea o greseala a parintelui fata de copilul sau. Este imposibil de prezentat o lista concreta si finita care sa aduca liniste in sufletul parintilor cum ca, daca anumite fapte sau vorbe ale lor nu apar pe lista, inseamna ca nu au gresit fata de copil.

Ceea ce pentru un parinte este o greseala, pentru un altul este ceva normal fata de care nu are pic de sentiment de culpabilitate.

 

Cand un parinte greseste fata de copilul sau, el va sti singur numaidecat, instinctiv, pentru ca ii va spune inima imediat si oricine orice i-ar zice cum ca nu a gresit, nu ii va aduce linistea. A gresi implica toate acele actiuni, vorbe, fapte facute cu voie sau fara de voie si care dau parintelui un puternic disconfort, o stare sufleteasca de rau, in el se bat convingeri opuse ca a procedat bine sau nu, regreta sincer vorba, fapta, intamplarea si ar vrea sa dea timpul inapoi.

Greselile vin din anumite credinte si convingeri pe care le purtam cu noi inca din copilarie, care corespund unui sistem de valori mostenit si pe care in prezent il negam pentru ca el nu mai corespunde credintelor si conceptiilor noastre prezente. Acest conflict de interese interior este imediat recunoscut de un suflet de parinte si decide singur cand a gresit sau nu fata de copilul sau.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comentarii (9)

 1. angyciobanu spune:

  Nu conteaza varsta, vina trebuie recunoscuta.

 2. asminasmin spune:

  indiferent de statut si varste trebuie sa ne recunoastem greselile

 3. cei5pitici spune:

  E important sa recunoastem ca am gresit si sa ne cerem scuze
  Astfel suntem un exemplu demn de urmat pentru copiii nostri
  La fel de important e ca acest lucru sa fie si invatatura…sa incercam sa nu mai gresim in acelasi mod in care am fost pusi in situatia de a ne cere iertare

 4. ananaghi spune:

  Eu imi cer scuze fetitei mele si ii cer si sotului acelasi lucru.ne impacam intotdeauna,chiar daca ea are 1 an si 5 luni

 5. ramonafr spune:

  Cu totii suntem oameni si este firesc sa gresim.Important este sa ne recunoastem greselile,chiar in fata copiilor nostri si sa invatam sa nu le repetam.Doar astfel putem fi un bun exemplu pentru ei.

 6. 27ralu spune:

  Tot timpul mi-a placut sa imi recunosc greselile.mi se pare firesc.dar sunt unii oameni carora nu le place lucrul asta.eu daca am gresit,imi cer scuze,oricine ar fi.nu incerc sa ascund adevarul si sa mint.

 7. cami_marga spune:

  trebuie sa ne recunoastem greselile in fata copiilor. ei vor urma exemplul nostru si, la randul lor, vor proceda la fel, atunci cand vor gresi.

 8. adelin_a spune:

  cel mai indicat e sa-i spui…sa-l inveti semnificatia cuvantului ” imi pare rau’..dc o sa te vada si pe tine ca zici o sa zica si el atunci cand o sa greseasca

 9. ludovica spune:

  asa este nu conteaza varsta copilului, daca a gresit parintele trebuie sa recunoasca

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu