Educatia copiilor este unul dintre cele mai sensibile capitole ale muncii de parinte. Iar unele dintre metodele alese nu sunt cele mai potrivite pentru copilul tau. Pe langa faptul ca nu dau niciun rezultat, le pot influenta in rau comportamentul si dezvoltarea ulterioare.
Iata 5 metode de disciplina care ii pot face rau copilului tau.
1. Tipi
Tipatul la copil nu e deloc eficace. E la indemana atunci cand iti pierzi cumpatul sa tipi, insa nu il inveti nimic pe copil astfel. Este un non-sens, de exemplu, sa tipi la copil ca face galagie. Nu poti corecta un comportament, cand tu folosesti acelasi tip de comportament. Daca vrei sa fii un model demn de urmat, incearca sa fii calm si rational, mai ales atunci cand simti ca nu mai poti face fata. Poti lua singur un ragaz de “time-out” pana cand te linistesti si abia dupa aceea ii poti spune copilului, pe un ton calm, ce a facut gresit.
Tu stii cum ii faci rau copilului tau fara sa vrei? Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte respinsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.
2. Ii platesti cu aceeasi moneda
Sa zicem ca cel mic te loveste sau te ciupeste. Sub nicio forma nu-i plati cu aceeasi moneda, spunandu-i: “Uite, doare! Nu e frumos sa lovesti/ciupesti/musti etc.!”. In acest fel, nu-l inveti nicio lectie de bine, ci ii intaresti ideea ca poate ataca pe cineva din punct de vedere fizic. Cel mai bun mod de a raspunde agresiunii de ordin fizic este sa ii explici ferm si calm ce a facut gresit si de ce nu este acceptabil un astel de comportament. Nu uita ca cei mici sunt foarte buni imitatori. Cu cat te porti mai reponsabil, cu atat copiii tai vor invata de la tine cu sa se comporte.
Citeste si: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator
3. Pedepse disproportionate
Atunci cand setezi pedepse, ai grija ca aceste consecinte sa nu fie disproportionate. De exemplu, daca vrei sa-l pedepsesti pentru ca a facut o criza de isterie la magazinul de jucarii, nu-i interzici sa mearga la petrecerea aniversara a celui mai bun prieten, pentru a-l invata o lectie. Consecinta setata este mult prea aspra pentru ceea ce a facut si nu vei reusi astfel decat sa-i inhibi orice alta dorinta ulterioara de a-si exprima sentimentele. Invata-l in schimb, ca atunci cand este nervos, cand are o suparare sau o frustrare, sa explice in cuvinte ceea ce simte si sa gaseasca solutii. “Explozia” de furie nu-i va rezolva problema. Ai grija, totusi, sa nu-i tii predici. Oricum nu va fi atent la mai mult de doua fraze.
De asemenea, daca – de exemplu – copilul tau a ranit pe altul, nu rezolva problema cerandu-ti iertare in numele lui si parasind locul actiunii. Fa-l pe copil sa inteleaga ca e responsabilitatea lui si el trebuie sa rezolve problema. Ca si consecinta pentru fapta sa necorespunzatoare, ii poti lua o jucarie preferata.
Asa iti ranesti copilul fara sa stii? Afla cuvintele pe care n-ar trebui sa le folosesti vreodata! Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte respinsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.
4. Amenintari goale
Daca esti unul dintre parintii care ameninta copilul sa nu ii vor mai da voie sa-si viziteze bunica, dar dupa aceea se gandesc ca bunica va suferi si ii va lasa, totusi, sa se duca, ar fi bine sa renunti la aceasta practica. Nu numai ca nu vei reusi sa schimbi comportamentul gresit al copilului, insa nu ii vei convinge deloc ca stii sa te tii de cuvant si nu le va mai fi deloc frica sa faca ceva interzis, pentru ca, oricum, tu nu iti vei respecta amenintarea. Iti poti gandi un plan de consecinte, dupa scenarii construite in minte, astfel incat sa-ti fie mai usor sa setezi rapid niste pedepse de care sa te tii.
Nu rata nici: Educatia pozitiva: Disciplinarea prescolarilor prin tehnica celor 5 pasi
5. Schimbi regulile
Lipsa de consistenta in educatie poate fi foarte periculoasa. Daca schimbi regulile jocului iti derutezi foarte tare copilul. De exemplu, daca la tine in casa nu e voie sa vorbeasca urat, dar nu-l pedepsesti desi stii ca a vorbit urat in casa prietenului, nu l-ai invatat decat ca poate face orice atat timp cat nu este la tine in casa.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie