Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator

Disciplina proactiva

Educatia copiilor este un capitol foarte delicat si foarte important in meseria de parinte. Sunt multe metode de educare si fiecare parinte incearca sa le adapteze in functie de personalitatea sa si a copilului sau. Sunt parinti care isi educa copiii sub puterea “fricii” si chiar a batailor, altii care apeleaza la vorba buna, altii care sunt adeptii recompenselor si altii care recurg la pedepse.

In educatia copiilor din ziua de astazi exista un curent foarte popular recomandat de psihologi: “disciplina proactiva”.

 

Focusarea nu se face pe “obedienta” (Fa ce-ti spun, caci eu sunt parintele si asa apreciez eu ca e mai bine!) ci pe respect, dragoste si intelegere.

 

Disciplina proactiva: In educatia copiilor este mai importanta lauda, decat critica

 

Disciplina proactiva este o alta modalitate de abordare a problemelor, de a te focusa si a lauda comportamentul bun, civilizat, in loc sa-l critici pe cel gresit. Din pacate, nu sunt putini aceia care pun semnul egal intre disciplina si pedeapsa (fizica sau de alta natura). Cand de fapt, ceea ce ar trebui facut este sa-i acorzi atentie copilului. Daca ii acorzi copilului atentie si ii lauzi de fiecare data faptele bune, el va dori sa le repete. Daca cel mic e trist, sa-l intrebi “Ce s-a intamplat?”.

Cand face ceva gresit (de exemplu cand roade cablul de alimentare de la veioza) nu-i spui “NU e bine, pentru ca te poti curenta!”, ci il iei din locul respectiv si te joci cu el. Ii distragi atentia si totodata faci ceva distractiv. Pentru el era la fel de distractiv sa roada cablul de la veioza, insa acum e si mai distractiv pentru ca se joaca cu mami sau cu tati. Daca, de exemplu, ai doi copii si obisnuiesc sa se certe sau sa se bata, ii poti lasa sa se joace separat, in camere diferite. Dar fiecaruia dintre ei sa le acorzi atentia cuvenita.

Astfel, copiii vor creste stiind ca sunt importanti pentru parinti, vor lua decizii bune si vor fi atenti cu modul in care se comporta. Mai mult, vor mai mai putin impulsivi.

 

 

Citeste continuarea aici.

Imagine de alteredego de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza