Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Cum sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte personalitatea

Personalitatea copilului se formeaza in primele luni de viata. Insa, intre 3 si 5 ani, personalitatea copilului cunoaste una dintre cele mai mari etape de dezvoltare.

 

Exprimarea de sine cu putin autocontrol

Intre 3 si 5 ani copiii se simt confortabil cu ideea exprimarii de sine in cuvinte. Ei incep sa se bazeze mai mult pe fortele proprii in a spune ce-si doresc si mai putin pe altii. In aceasta perioada copiii ar trebui sa invete si cum sa se calmeze atunci cand sunt incantati, speriati, nervosi, suparati etc. Tot in perioada 3-5 ani, copiii invata cum sa-si construiasca increderea de sine, pe masura ce acumuleaza experiente noi.

La varsta de 5 ani, copiii incep sa-si dea seama despre propriile nevoi si sentimente, incep sa-si arate afectiunea, “jongleaza” cu a fi nazdravan si a fi foarte cooperant.

 

 

Iata mai jos cum sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte personalitatea.

 

Desi personalitatea copilului se dezvolta natural, parintii pot face o multime de lucruri pentru a contribui la transformarea copilului.

 

 

 

  1. Copilul este unic

Reaminteste-i copilului tau, dar si tie, ca este unic. Fiecare copil are propriile caracteristici si este diferit de ceilalti copii, inclusiv fratii si/sau surorile sale. Personalitatea copilului se dezvolta scotandu-i in evidenta calitatile si mai putin defectele.

 

 

  1. Incurajeaza jocul

Joaca are o mare influenta asupra dezvoltarii copilului, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere mental si emotional. Joaca ii invata munca in echipa, rezolvarea conflictelor, le dezvolta imaginatia si pot experimenta mai multe roluri. De asemenea, joaca ii invata pe copii sa ia decizii, sa isi sustina parerile, sa creeze, sa exploreze, sa conduca.

 

 

  1. Evita etichetele

Etichetele joaca un rol major in dezvoltarea copiilor. Ele vor contribui la conturarea imaginii de sine. Evita etichete precum timid, arogant, temperamental, dur etc.

 

 

  1. Fii un bun exemplu

Nu ii poti cere copilului sa aiba o imagine de sine buna, daca tu, ca parinte, nu ai o parere foarte buna despre tine insuti. Fii un bun model pentru copilul tau.

 

 

  1. Lasa-l sa fie el insusi si nu ceea ce ti-ai dori tu

Poate ca tu esti un om vorbaret, disciplinat, tacut sau timid. Ti-ai putea dori ca si copilul tau sa fie asa. Insa e mult important sa iti lasi copilul sa fie asa cum doreste el.

 

Este bine sa incerci sa schimbi personalitatea copiilor?

Cu timpul oamenii se schimba, gratie experientelor pe care le traiesc. De aceea este indicat sa “sadesti” in copilul tau “samanta” flexibilitatii. Ofera-i copilului tau posibilitatea de a experimenta astfel incat el sa descopere noi directii spre care se poate indrepta. In tot acest timp, ofera-i acasa un mediu sigur si primitor, cu multa dragoste si suport, indiferent de particularitatile personalitatii lui.
webmd.com

Imagine de Михаил Мингазов de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza