5 lucruri pe care parintii trebuie sa le stie despre motivarea copilul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 lucruri pe care parintii trebuie sa le stie despre motivarea copilul

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 lucruri pe care parintii trebuie sa le stie despre motivarea copilul
sfatulparintilor.ro-educatie-copii.jpg

Motivarea copilului nu este o treaba tocmai usoara pentru parinti si este nevoie de ea pentru a-i convinge pe cei mici sa faca diverse treburi pana acestea devin obisnuinte.

Cum iti motivezi copilul sa faca lucruri pe care nu vor sa le faca? De exemplu, pentru unii parinti, spalarea pe dinti poate fi o adevarata provocare. Temele, cititul, adunatul jucariilor, facutul curateniei sunt, iarasi, niste activitati care nu ii incanta pe toti copiii. In aceste situatii, parintii scot asul din maneca. Motivarea!

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

 

Iata 5 lucruri pe care parintii trebuie sa le stie despre motivarea copilul.

 

 

1. Atentie la recompense

Recompensele pot fi utile, insa efectul lor este temporar. Atat timp cat exista “momeala”, va exista si efectul. Cand aceasta nu mai e, dispare si efectul, aproape la fel de repede pe cat a aparut. In plus, comportamentul devine dependent de recompensa. Iar tu nu iti doresti un copil care sa faca ceva numai daca ii dai altceva in schimb.

Poti folosi “mita” pentru a linisti crizele de nervi in public, insa nu este indicat sa o folosesti pentru pastrarea curateniei in casa, de exemplu. Pentru asta este nevoie de o altfel de stimulare: stima si aprecierea de sine. Fa-ti copilul sa se simta mandru ca a facut X sau Y. Cand copilul a invatat sa mearga pe bicicleta si ii place, este cam greu sa-l mai opresti. Acesta este sentimentul pe care ar trebui sa-l aiba un copil motivat: sa se simta stapan pe calitatile lui.

 

2. Vorbeste tot timpul cu el

Discutiile unu-la-unu cu copilul sunt cruciale pentru a dezvoltarea motivarea intrinseca a acestuia. Copiii sunt curiosi prin definitie, iar tu, ca parinte, poti profita de acest lucru facandu-i sa-si doreasca sa se dezvolte.

Dupa ce copilul a facut curatenie in camera, de exemplu, te poti arata impresionat de cat de luminoasa este, cat de ordonata, si cat de important este pentru ei sa locuiasca intr-o camera curata si pusa la punct.

Vorbeste cu copilul de ce nu-i place sa faca un anumit lucru, asculta-i punctul de vedere, apoi construieste cu el o solutie. Urmand exemplul curateniei in camera, daca – sa zicem – copilul nu vrea sa faca ordine pentru ca este obosit, ii poti spune ca mai intai sa se odihneasca apoi sa faca curat. Curatenia il va ajuta sa-si pregateasca camera pentru teme, pe care le va face mult mai repede daca in camera este ordine. Fereste-te sa folosesti cuvintele precum “trebuie sa” sau “esti obligat sa”, si ajuta-l atunci cand chiar are nevoie.

 

Iti mai poate fi de folos sa vorbesti cu copilul in timp ce executa sarcina respectiva, sa-l intrebi cum se descurca, cum se simte. De asemenea, mai poti inveseli atmosfera. Ca de exemplu sa pui muzica in timp ce face curat si sa-l incurajezi, de ce nu?!, sa danseze, astfel incat sa asocieze sarcina respectiva cu o activitate simpatica.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 29/11/2015