5 lucruri de care copiilor le este teama. Pot ajunge la maturitate cu aceste frici daca nu le elimini ACUM! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 lucruri de care copiilor le este teama. Pot ajunge la maturitate cu aceste frici daca nu le elimini ACUM!

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 lucruri de care copiilor le este teama. Pot ajunge la maturitate cu aceste frici daca nu le elimini ACUM!
lucruri de care copiilor le este teama

Copiii pot fi uşor de impresionat, iar în mintea lor pot apărea anxietăţi şi nelinişti care vor crea sentimentul de frică.

De la frica de a fi abandonaţi sau a rămâne singuri în casă, la teama de măşti şi de doctori, iată ce ai de făcut, ca părinte, mai a-ţi ajuta copilul să depăşească aceste frici.

1. Frica de a fi abandonat

De ce? Când îi laşi la creşă, la grădiniţă sau la bunici, copiii trăiesc sentimentul că vor fi lăsaţi definitiv acolo şi că nu te vor mai vedea vreodată.

Ce e de făcut? Nu uita de “la revedere”, această rutină este foarte importantă pentru copii. Nu pleca niciodată pe furiş pentru că îi vei accentua anxietăţile. Reasigură-l de fiecare dată că mami (sau tati) se va întoarce după el la ora stabilită.

2. Frica de a sta singur

De ce? Unii copii se simt în siguranţă doar atunci când cineva este în cameră sau în orizontul lor vizual.

Ce e de făcut? Transformă frica lui într-un joc: mami singură în cameră, tati singur în cameră, copilul singur în cameră. Începe cu perioade mici de timp, de la 30 de secunde, la cât mai mult, până când frica dispare. Totuşi, nu uita, nu este chiar indicat să laşi copilul singur şi nesupravegheat pe o perioadă îndelungată de timp, mai ales dacă este mai mic.

3. Frica de măşti, costume şi mascote

De ce? Unii copii nu înţeleg ce sunt şi se pot speria.

Ce e de făcut? Imaginaţia copiilor nu are limite. În plus, ei nu prea pot face diferenţa între ce este real, imaginar, ce este o mascotă şi ce este o fiinţă de-adevăratelea. Mai ales când sunt mici o mascotă nu e o mascotă, ci un dinozaur, tigru, iepure sau orice altceva întruchipează respectiva mascotă. Nu forţa niciodată copilul să interacţioneze cu o mascotă care l-a speriat. Poţi ruga pe cel care poartă masca să şi-o dea jos pentru a-ţi reasigura copilul că în spatele ei nu este nici un „monstru”, ci o fiinţă umană prietenoasă care doar vrea să se joace. De asemenea, îţi poţi ajuta copilul să se obişnuiască cu măştile şi mascotele jucându-vă de-a balul mascat, acasă.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/04/2021