Preșcolari/Sănătate prescolari

Pentru copii: 7 sfaturi pentru a trata frica de doctori

19 aprilie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparinitlor.ro - Pentru copii: 7 sfaturi pentru a trata frica de doctori - Free stock Photos.biz

Pentru copii relaţia cu medicul este foarte importantă. Tocmai de aceea nici nu este indicat să faci doctorul un fel de bau-bau pentru copii. Şi chiar dacă nu i-ai speriat până acum cu injecţiile, sunt copii care nu suportă halatele albe sau mirosul din cabinetul medical.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să nu transformi vizita la pediatru într-un coşmar pentru copii:

 

 

Însoţeşte-i la medic! Este foarte important pentru copii

Este adevărat că programul zilnic ne face să ne ducem care încotro. Însă când este vorba de o vizită la medic, chiar dacă este una de rutină, trebuie să fii acolo cu copilul tău. Bunicii au rolul lor, însă în relaţia cu medicul, tu trebuie să-l susţii. În momentul în care copilul îşi vede părinţii sau pe unul dintre ei că este liniştit, relaxat, fără griji, alături de el, atunci şi copilul se va simţi în siguranţă. Nu se va simţi pe mâini străine.

 

 

Pentru copii este important să ştie ce li se va întâmpla

Chiar dacă este mic, copilul înţelege. Dacă ai programat o întâlnire cu pediatrul, explică-i copilului ce se va întâmpla acolo. Jucaţi-vă împreună de-a doctorul. Arată-i cum îi va studia gura, cum îl va asculta cu stetoscopul, cum îi va lua pulsul, cum îl va măsura şi cântări etc. Îi poţi arăta poze cu diverse consultaţii sau cărticele pe această temă. Atunci când se va afla în cabinet, copilul va fi capabil să anticipeze fiecare mişcare pe care o va face medicul şi se va simţi în siguranţă pentru că nu va fi luat prin surprindere.

 

 

Înţelege şi validează-le emoţiile şi temerile

Evită să spui “Nu-ţi fie frică!” sau “Nu o să doară deloc!” sau “Nu plânge!”. Le poţi spune în schimb “Ştiu că o să fie puţin cam neplăcut, dar o să treacă repede!”. Asigură-l că este normal să-i fie puţin frică şi că-l înţelegi, însă vei fi acolo să-l susţii. Nu promite că nu va fi nevoie de vreo injecţie decât dacă eşti sigur că aşa va fi.

Sunt copii care se simt stingheri în momentul în care sunt atinşi de străini. Aşa că îl poţi ţine în braţe, îl poţi întreba în care ureche să se uite întâi medicul sau dacă vrea să-l examineze întâi la burtică şi apoi la gât etc. Poţi, de asemenea, să-l ţii de mână pe toată durata consultaţiei.

 

 

Pentru copii, jucăria preferată poate fi de ajutor

O suzetă, păturica preferată, animăluţul de pluş mult iubit sau păpuşa, orice îţi linişteşte copilul este de folos când mergi la medic. Poate doctorul va vrea să examineze şi jucăriile, iar copilul va vedea astfel că nimic rău nu se întâmplă. Dacă ai un copil mai mare care nu se teme de medic, ar putea fi el primul la consultaţie.

 

 

Şi o recompensă poate fi de ajutor pentru copii

După fiecare vizită la medic, o recompensă este bine meritată. Poate fi o ieşire în parc sau la film, o îmbrăţişare, o încurajare, un sărut îl fac pe copil să asocieze experienţa consultului medical cu experienţa unui lucru plăcut. “Abia aştept să ajungem acasă să-i spunem lui tati ce curajos ai fost!”, i-ai putea spune, iar copilul va privi cu plăcere următoarea vizită la medic pentru că va şti că va fi recompensat. În plus, va şti ce pierde dacă nu se va putea stăpâni.

De asemenea, poţi rememora momentele din timpul vizitei medicale care îl vor ajuta să crească sănătos. Repetă-i de fiecare dată ce mândri vor fi toţi de felul în care s-a comportat.

Cuvinte cheie: , ,

Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (6)

 1. 27ralu spune:

  Alex cAnd vede o persoana imbracata in alb,chiar si macelarul,incepe sa planga.deja ii cunoaste.

 2. lorela02 spune:

  Alex stie ca doctorii nu ne fac nimic… la spital ne da injectie…

 3. ceauscc spune:

  eu fetei ai zic mereu cand mergem la doctor ce o sa faca..ca ai decshide gurita sa se uite la gat, ca-i aseaza ceva pe inimoara, ca s euita la ochisori..pana acum erea foarte curioasa de medic si nu a reactionat neplacut pana acum!

 4. ananaghi spune:

  Ema se cam teme de medic mai ales din cauza vaccinului,oricat se straduieste biata femeie,ea tot urla…

 5. ludovica spune:

  este adevarat trebuie sa-i spui de la inceput

 6. mari spune:

  si pitica mea se speria de doctori,dar dr.mea e si cam dura se apropie de pensie si e de inteles.

Comenteaza

Meniu