5 calitati pe care sa le dezvolti la copilul tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 calitati pe care sa le dezvolti la copilul tau

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 calitati pe care sa le dezvolti la copilul tau
calitati pe care sa le dezvolti la copilul tau
Credit foto: Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

Toti parintii isi doresc pentru copiii lor sa ajunga adulti fericiti, echilibrati, sa-si aleaga bine carierele, sa aiba o relatie fericita si sa fie multumiti de realizarile lor.

Specialistii spun ca un parinte ar trebui sa-i dezvolte copilului sau 5 calitati esentiale pe baza carora sa se cladeasca restul, astfel incat toate cele enumerate mai sus sa devina realitate.

Iata care sunt aceste calitati.

1. Increderea

Copilul are nevoie de incredere in el si in ceilalti. Altfel totul s-ar transforma intr-o adevarata lupta. “Un copil fara incredere va avea dificultati in a dezvolta relatii, in a inainta, in a se dezvolta”, spune Debbie Phillips, specialist in dezvoltarea copilului.

Dezvoltarea increderii copilului incepe inca de la nastere, cand nevoia lui primara este siguranta. Relationand cu copilul tau ii intaresti sentimentul de securitate si astfel el devine increzator in el, in tine si in mediul inconjurator. Un copil cu nevoile primare si emotionale satisfacute este un copil fericit.

Pe masura ce creste, nevoile copilului devin mai complexe. “Este foarte important sa i se recunoasca meritele, fie ca a construit un bloc din cuburi sau ca a reusit sa manance singur, copilul are nevoie de apreciere. Fiecare copil are propriul mod de a atrage atentia asupra acestei nevoi. Copiii au temperamente diferite, iar fiecare parinte isi poate da seama, urmarindu-l cu atentie, ce anume vrea copilului sau”, spune Susan Landry, psiholog la Facultatea de Medicina din Texas.

2. Rabdarea

“Rabdarea trece marea” zice o vorba din popor. Copiii care invata sa aiba rabdare vor avea capacitatea de a persevera si au mai multe sanse de succes. Rabdarea ajuta copilul sa capete independenta si sa fie multumit ca si-a atins obiectivul.

Ca sa-i dezvolti copilului rabdarea, exemplul personal este cel mai bun. “Copiii au ochii si urechile pregatite sa iti capteze si cel mai mic gest. Sunt ca niste bureti”, explica Jody Johnson Pawel, consilier parental. Chiar daca nu au capacitatea de a rosti multe cuvinte, ei inteleg foarte multe lucruri atunci cand li se explica. Asa ca, atunci cand copilul tau (de 18 luni, de exemplu) se enerveaza si arunca piesele de puzzle pentru ca nu a reusit sa-l construiasca, ii poti explica cu calm ca ii intelegi frustrarea, dar cu timpul, perseverand, va reusi. Copiii nu au dezvoltata notiunea timpului, asa ca le este greu sa inteleaga ce este rabdarea. Insa le poti demarca perioada de timp altfel decat in ore si minute. De exemplu, daca copilul iti cere apa in timp ce tu lucrezi la ceva si nu te poti intrerupe, ii poti spune “Te rog sa astepti pana termin ce am de facut!”, in loc de “Te rog sa astepti 2 minute”. Astfel, el poate vedea ceea ce faci tu si cum te apropii de final si isi poate face o idee despre cat de mult ar trebui sa astepte.

Citeste si: 10 calitati NECESARE pentru a face performanta. De ce TALENTUL nu se afla printre ele?

3. Responsabilitate

Doreen Virtue, psihoterapeut, spunea ca, pentru a avea succes in viata, trebuie sa stii cum sa-ti iei angajamentele si cum sa le urmezi. De fapt, atunci cand copilul de un an scapa intentionat biberonul pe jos si asteapta ca tu sa i-l dai pentru a repeta “exercitiul” de cateva ori, este o forma a acestuia de a invata legatura cauza-efect si sa isi dea seama de consecintele actiunilor lui.

Responsabilizarea copiilor poate incepe cu elemente simple cum ar fi “Ia aceasta lingura si da-i-o lui tati”. Pe masura ce cresc, sarcinile pot deveni mai complexe: sortarea sosetelor, aranjarea DVD-urilor cu jocuri/desene, explicandu-le de ce sunt necesare aceste sarcini. De exemplu, sortarea sosetelor este utila pentru ca, daca le avem aranjate corespunzator, nu vom fi nevoiti sa purtam doua sosete diferite. Ordinea este necesara pentru ca apoi sa fie mai usor sa gasim ceea ce cautam.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/04/2023