3 greseli involuntare ale parintilor, care distrug increderea de sine a copiilor
Parintii vor ca cei mici sa aiba incredere de sine, sa fie responsabili si sa ajunga adulti de succes. Din pacate, fara sa realizeze, comit aceste trei greseli care au drept consecinte exact opusul a ceea ce-si doresc.
Iata 3 greseli involuntare ale parintilor, care distrug increderea de sine a copiilor.
Spun „E foarte usor!”
Atunci cand copilul se straduieste sa rezolve o sarcina, oricat de usoara ti s-ar parea tie, ca parinte, nu e necesar sa-i spui si lui asta. „Hai ca e usor, poti sa o faci!” pare o fraza care sa-i dea curaj, sa-l motiveze. In mintea copilului, insa, se poate genera ideea: „Chestia asta e atat de usor de facut, iar eu sunt atat de prost, incat nu pot sa o scot de la capat!”. In schimb, iti poti incuraja copilul sa gaseasca solutii la rezolvarea problemei, iar cand va reusi, se va simti foarte increzator in fortele proprii.
Citeste si: 7 tipuri de parinti toxici. Te recunosti?
Fac prea multe in locul copiilor
Copiii vor sa faca lucruri singuri. Pentru ei, acest lucru inseamna succes. Doar ca, din dragoste pentru copii, poti ajunge sa faci mai multe lucruri in locul lor, ca sa le „usurezi viata”. Din pacate, acest lucru inseamna pentru copii atat pierderea independentei, cat si privarea lor de experiente care sa le dezvolte diverse abilitati. Mesajul cel mai periculos pe care il pot capta copiii este „NU sunt in stare sa…!”.
In schimb, daca vrei sa-l ajuti, imparte o sarcina mare in sarcini mai mici si sarbatoreste fiecare sarcina dusa la bun sfarsit. Acest lucru ii va da copilului o satisfactie greu de egalat, iar stima si increderea de sine vor creste simtitor.
Nu rata nici: 15 sfaturi pentru părinţi de la copiii lor
Se sperie de greselile lor
Greselile fac parte din viata. Cu totii le facem. De ce nu ne-am lasa si copiii sa faca greseli?! Ca parinti, simtim nevoia sa-i protejam si sa-i ferim de orice pas eronat. Insa acest lucru nu-i ajuta, dimpotriva, ii vaduveste de deprinderea abilitatii de a rezolva probleme.
Incurajeaza-ti copiii sa invete din propriile greseli. Greselile nu sunt rele, sunt doar o alta modalitate prin care poti capata experienta. Oricat de dureroase ar fi, greselile genereaza dezvoltare. Ei trebuie doar sa le admita, sa si le recunoasca si sa le indrepte. Cand vor reusi acest lucru, vor avea foarte mare incredere in ei insisi.
Te mai poate interesa si: De ce parintii iubitori isi bat copiii uneori? Rugaciune ajutatoare
Sursa: familyshare.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?