De ce parintii iubitori isi bat copiii uneori? Rugaciune ajutatoare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce parintii iubitori isi bat copiii uneori? Rugaciune ajutatoare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Inspirational, motivational, emotional » De ce parintii iubitori isi bat copiii uneori? Rugaciune ajutatoare
De ce parintii iubitori isi bat copiii -sfatulparintilor.ro - pixabay_com - silhouette-69666_1920
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cand un parinte isi bate copilul, multa lume din jur sare sa il judece. Unii isi exprima in fata, altii in spate, revolta. Cum se poate? Cum sa dai nastere copilului, sa il iubesti, sa il ingrijesti cu asa mare devotament. Si sa ajungi in punctul de a-l lovi si nu doar o singura data? Pentru cei din jur care fie nu au copii, fie nu au trait niciodata asemenea situatii, este de neconceput.

Nu este nimeni de judecat sau de analizat.

Cine este fara de pacat sa ridice primul piatra. Experienta de a fi parinte nu este una usoara, mai ales daca iti propui sa faci treaba buna cu si din copilul tau.

Aici intervine conflictul si drama din inima unui parinte care desi isi iubeste mult copilul, recurge la a-l lovi din cand in cand.

Daca esti un asemenea parinte, dar nu consideri ca e ceva in neregula cu metoda ta de a-ti creste copilul si cu cate o bataita “rupta din Rai”, atunci articolul acesta nu este pentru tine.

Daca insa te surprinzi ca te ia valul furiei inaintea ratiunii si dupa ce iti altoiesti copilul esti sufocat de neputinta, tristete, durere, vinovatie, inseamna ca esti la fel ca multi parinti care trec prin situatii similare.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Tu stii ca nu ai nevoie nici de sfaturi suplimentare, nici de lupi moralisti care sa iti scoata in evidenta ca nu e bine, nu e frumos.

Tu stii ce e in inima ta cand vezi lacrimile copilului care tocmai a fost batut de tine. Acea privire… care fie este de vinovatie, ca iar a gresit ceva si te-a suparat, fie este plina de repros la adresa ta si care pare a spune “Parca spuneai ca ma iubesti… De ce m-ai mai nascut daca imi lovesti corpul si ma doare? Eu nu inteleg de ce ma bati.”.

Pentru ca asa si este… De cele mai multe ori, copiii chiar nu inteleg de ce sunt batuti. Ei nu vor sa te supere, ei doar vor sa isi traiasca propria vointa in diverse situatii, iar nevoia de a-si dovedi ca pot e mai mare uneori decat cea de a te asculta pe tine. La urma urmei, instinctul de supravietuire functioneaza…. Ei vor fi singuri fara tine cei mai multi ani din viata lor si trebuie sa descopere ca pot.

Insa ei, dupa ce sunt loviti de catre cei care ii iubesc si de care depind afectiv, deduc ca traiesc intr-un mediu instabil, in care ba sunt iubiti si imbratisati ba sunt certati si batuti, de multe ori fara preaviz. Ei au nevoie de timp sa inteleaga regulile de viata ale adultilor si ale lumii in care au venit, dupa care de un alt timp sa fie capabili sa le aplice.

Ia vezi, daca tu ai ajunge pe o planeta total necunoscuta in grija unor extraterestri si nu ai sti nimic din cum functioneaza lucrurile pe acolo, tot ce te-ar hrani ar fi iubirea lor, cum te-ai simti cand ai vedea ca abia daca intelegi regulile lor ca deja ei te bat pentru ca nu le aplici?

Iar creierul tau nu e dezvoltat pentru a face fata asa repede la aceste reguli?

Cand parintele iubitor recurge la a-si bate copilul, mult sau putin, cu palma sau cu diverse obiecte, de la caz la caz, in mintea lui se petrece ceva. El sufera pentru gestul sau dar crede, la nivel subconstient, ca nu are incotro, ca o face nu din rautate sau lipsa de iubire. Ci ca sa se impuna (si altfel vede ca nu reuseste) ca sa isi ajute, educe, modeleze copilul pentru viitor. De cele mai multe ori, parintele recurge la acest gest atunci cand comportamentul copilului este opus vointei parintelui. Adultul apreciaza ca lucrurile trebuie sa decurga intr-un fel iar copilul “nu asculta” pentru ca el vrea sa fie in alt fel.

Parintele stie ca nu e bine, stie ca a gresit, stie ca sunt multe alte tehnici de educatie care sa evite agresiunea fizica. Insa stie si ca e ceva in el si nu se poate abtine.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 29/03/2023