De ce isi lovesc parintii iubitori copiii? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce isi lovesc parintii iubitori copiii?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » De ce isi lovesc parintii iubitori copiii?
De ce isi lovesc parintii iubitori copiii - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - man-349265_1920

Cand un copil loveste un copil, se cheama agresiune.

Cand un copil loveste un adult, se cheama ostilitate.

Cand un adult loveste un adult, se cheama violenta.

Cand un adult loveste un copil, se cheama educatie. (Haim Ginott)

Cu totii stim aceste lucruri si cu toate astea mai sunt parinti care, obisnuiti cu acest sistem de educatie, continua sa faca acelasi lucru cu copiii lor.

Kenny Toh, fondatorul Institute of Advanced Parentology, a cautat raspunsul la intrebarea “De ce isi lovesc parintii iubitori copiii?”. El si-a dedicat intreaga activitate descoperirii raspunsului la aceasta intrebare si se pare ca l-a gasit.

“Am descoperit ca toti parintii care isi bat copiii cred ca fac ceea este mai bine pentru interesul copilului lor, pentru buna dezvoltare a copilului, cu toate ca unele dintre aceste actiuni sunt destul de dureroase. Motivele pentru care un parinte isi bate copilul sunt multiple, insa pot fi incadrate in doua categorii generale: emotiile (parintii care nu se stapanesc si atunci isi lovesc impulsiv copiii) si vointa deliberata (parintii care cred ca aceasta este o modalitate de a educa copiii)”, a declarat Toh.

Iata cum ii descrie Toh pe parintii care isi lovesc copiii:

Parintii care isi lovesc copiii cand sunt furiosi

In aceasta categorie intra parintii care isi bat copiii din cauza acumularii de sentimente negative, frustare si furie. Cu alte cuvinte, isi pierd controlul. Desi stiu ca lovirea copiilor nu le face bine acestora din urma, nu se pot abtine atunci cand emotiile sunt foarte puternice.

Aceste descarcari emotionale se petrec inconstient si multi oameni (indiferent ca sunt sau nu parinti) au dificultati majore in a-si gestiona sentimentele.

Ce e de facut in astfel de situatii? Incercati sa va calmati, plecati din locul respectiv atunci cand sunteti suparati si reveniti la copil doar cand sunteti calmi.

Unii parinti au scapat de acest obicei doar in momentul in care copiii au fost prea mari pentru a a mai putea fi loviti.

Acesti parinti sunt extrem de suparati pe ei insisi cand isi lovesc copiii, dar, totusi, nu gasesc justificarea actiunilor lor.

Parintii care isi lovesc copiii pentru a-i educa

Reprezentantii acestui grup sunt adeptii pedepsei corporale, sunt extrem de stricti si de duri in ceea ce priveste comportamentul copilului. Ei sunt absolut convinsi ca pedeapsa corporala este ultima solutie in obtinerea comportamentului dorit, dupa ce au epuizat toate celelalte medote: discutia amiabila, mituirea, amenintarea si cicalirea.

Majoritatea parintilor care folosesc aceasta medota de educatie, o motiveaza prin faptul ca bataia n-a facut rau nimanui, ca si ei, la randul lor, au fost tratati asa si sunt perfect normali. Alti parinti cred ca daca lasa nepedepsita o anumita fapta, ii va incuraja pe copii sa faca fapta respectiva.

Spre deosebire de parintii care isi lovesc copiii la nervi, acesti parinti au o explicatie pentru bataie. Ei sunt convinsi ca aceasta metoda este una corecta, chiar daca le pare rau ca isi bat copiii.
Soferii stiu foarte bine ca ignorarea unghiului mort poate duce la tragedii. Asa se intampla si cu parintii care ignora bataia data copiilor lor. Prima categoria are “scuza” nervilor, cealalta “scuza” educatiei. Insa ceea ce fac ei este gresit, iar ignorarea acestui lucru poate duce tragedii: sunt copii care fug de acasa, sunt copii care defuleaza si devin agresori, sunt relatii parinte-copil care se destrama vizibil, iar viata lor este un conflict fara sfarsit.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Data articol: 15/12/2019