- Da-i copilului responsabilitati pe masura varstei lui, invata-l sa aiba singur grija de el si de ceilalti membri ai familiei – in special de fratii mai mici – si sa nu te perceapa ca fiind in slujba lui 24 de ore din 24. Daca tu alergi repede dupa un pahar de apa atunci cand spune ca ii e sete, cat de des crezi ca isi va face el ordine in camera din proprie initiativa?
- Fii alaturi de copilul tau atunci cand plange, sufera, il doare sau e bolnav. Copilul trebuie sa stie ca se bazeaza pe afectiunea ta si gaseste alinare si sprijin in tine cand are nevoie. Doar atunci cand copilul foloseste plansul ca mijloc de manipulare ii poti indica, printr-o atitudine calma si rezervata, ca ii intelegi frustrarea dar nu vei ceda presiunilor lui.
- Conecteaza-te la copilul tau atunci cand iti vorbeste: priveste-l in ochi, asculta-l pana la capat si nu il intrerupe. Intereseaza-te de ceea ce il preocupa, pune-i intrebari si implica-te in pasiunile lui. Aloca un timp “special” in fiecare zi in care sa fii numai cu copilul tau si sa vorbiti despre orice doreste el, fara a-l corecta, critica sau a-i tine lectii de morala. Arata-i ca stii ce ii place, ce il bucura si ce il supara si ca tii cont de toate acestea.
- Ai grija de tine, ca adult, si pastreaza tot timpul decenta in modul in care te imbraci, arati sau te porti, chiar daca esti acasa si “nu te vede nimeni”. Copilul va intelege ca nu ai doua fete: una ingrijita, pentru “altii” de a caror parere iti pasa, si alta neglijenta, pentru cei de acasa. Parerea familiei tale despre tine trebuie sa fie cel putin la fel de importanta ca a celorlalti.
- Nu in ultimul rand, nu uita ca tu esti modelul copilului tau iar el este oglinda ta. Schimbarea trebuie sa inceapa cu tine.
Monica Bolocan
Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)
0740 204 020
Acum sunt citite aceste articole
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!