Shop
Ultimele 100 de articole

De ce nu trebuie sa obligi copilul sa manance tot din farfurie

20 martie 2018, , Vizualizări:
copii mancare - sfatulparintilor.ro - foter_com
Ca mamici, suntem mereu preocupate de ce si cum mananca ai nostri copii. De aceea, ne dorim ca ei sa manance suficient, astfel încat sa aiba parte din plin de nutrientii valorosi. Acest fapt nu înseamna însa ca va trebui sa luam masuri radicale din acest punct de vedere, precum sa ne obligam micutii sa manance tot ce au în farfurie. Asa cum vom afla si din articolul de mai jos, acest demers le va fi daunator din numeroase motive. Sa le cunoastem mai îndeaproape!
Cum l-ar putea afecta acest demers din punct de vedere fizic
Un copil ce este obligat sa termine toata mancarea din farfurie, poate ajunge, în timp, sa se confrunte cu oricare dintre urmatoarele probleme:
Poate deveni supraponderal sau obez
Cele mai noi cercetari în domeniu au demonstrat faptul ca  obiceiul de a insista ca al nostru copil sa termine toata mancarea din farfurie poate fi mai daunator decat ne imaginam.Pe de o parte, în momentul în care se insista cu asa ceva, vom declansa asa-numitul mecanism al „hranirii controlate”, ceea ce-l poate face pe copil sa vrea sa manance inclusiv cand nu îi este foame.
Copiii nostri au si ei propriul sistem de reglare al apetitului si nu ar trebui sa ne mire faptul ca ei pot ajunge sa simta ca s-au saturat chiar si dupa cateva înghitituri. Un argument în plus în acest sens se leaga de faptul ca si stomacul lor este mai mic, asa ca se vor satura mai rapid decat un adult.
Specialistii ne recomanda sa nu tinem neaparat ca micutii nostri sa-si goleasca farfuria, în conditiile în care treptat, ei nu vor mai fi capabili sa-si controleze senzatia de foame si nu vor sti sa se opreasca din mancat nici macar dupa ce simt ca s-au saturat. Acest obicei îi va face sa acumuleze multe kilograme în plus, ceea ce, la un moment dat, îi poate face sa fie supraponderali, atat în copilarie, cat si în adolescenta si inclusiv în viata de adulti.
Pe de alta parte, putem face si urmatoarea greseala: sa-i laudam pe copii ca au terminat tot ce aveau în farfurie. Psihologii considera ca si acest gest le poate fi daunator, în conditiile în care ei se vor simti confortabil cand sunt laudati si vor tinde sa perpetueze acest comportament (sa manance tot din farfurie) pentru a primi laudele noastre. În lipsa lor, ei se pot simti nesiguri, ceea ce îi va stimula sa manance alta data mai mult, ori acest fapt poate conduce la aparitia obezitatii .
Un copil care este fortat sa manance tot din farfurie poate sa-si dezvolte obiceiuri alimentare daunatoare
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
codul
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Meniu