Cine este vinovat de obezitatea copiilor? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cine este vinovat de obezitatea copiilor?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » Cine este vinovat de obezitatea copiilor?

Obezitatea la copii este un fenomen din ce in ce mai intalnit, despre care se vorbeste din ce in ce mai des. Obezitatea la copii a devenit un fel de epidemie si nu e tara de glob care se nu se confrunte cu aceasta problema. Potrivit unor date statistice recente, obezitatea la copii s-a triplat in ultimii 30 de ani. Iar intrebarea care se pune este cine este vinovatul? Ce factori au determinat aceasta crestere alarmanta a obezitatii in randul copiilor?

 

Restaurantele fast food si obezitatea la copii

Primul raspuns ar fi: restaurantele fast food. Aproape ca la fiecare colt de strada intalnesti un astfel de loc. Produsele sunt relativ ieftine si gustoase. Se fac reclame special tintite spre copii, mai mult se dau jucarii pentru copii sau sunt create in respectivele restaurante locuri de joaca atractive pentru copii. Si, totusi, sa nu ne ascundem dupa propriile degete. Copiii nu se duc singuri la restaurante si nu cumpara aceste produse cu propriii lor bani. Parintii sunt cei care hotarasc ce anume au voie sau nu au voie sa consume copiii lor. Cand un copil este crescut intr-o familie unde este incurajat stilul de viata sanatos, copilul respectiv nu prea “calca stramb”. Un alt factor al raspandirii obezitatii la copii este faptul ca parintii petrec mult mai mult timp la birou, fata de acum 30 de ani, nu mai au timp sa gateasca si apeleaza mai des la semipreparate.

 

Lipsa miscarii influenteaza obezitatea la copii

Desi au si parintii partea lor de vina, aceasta nu le apartine in totalitate. In peisaj mai intra si cantinele sau chioscurile de la scoala. Gasesc aici copiii tot timpul alternative sanatoase pentru gustarea de pranz? Cu siguranta nu: bauturile carbogazoase sunt la ordinea zilei, chips-urile si dulciurile rafinate la fel.

 

Si ar mai fi de adaugat stilul de viata sedentar. Copiii nu mai ies afara cum ieseau acum 30 de ani. Sunt mult mai atractive jocurile la computer, consolele playstation, chat-urile etc. decat jocurile de odinioara precum sotronul, lapte gros sau flori fete sau baieti… La acestea se adauga si cresterea infractionalitatii, iar parintii nu mai sunt dispusi sa-si lase copiii singuri pe strada, cu cheia de gat.

 

 

Voi ce parere aveti? Cum credeti ca poate fi stopat fenomenul obezitatii la copii?

Data articol: 23/09/2012