Baile Felix. Tot ce ar trebui sa stii despre baza de tratament - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Baile Felix. Tot ce ar trebui sa stii despre baza de tratament

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Vacantele familiei tale » Baile Felix. Tot ce ar trebui sa stii despre baza de tratament
baile felix - wikipedia - Baile_Felix_03

Statiunea termala Baile Felix, in maghiara Felixfurdo, este situata in apropierea comunei Sanmartin, judetul Bihor, in zona Transilvania. Statiunea se bucura de un climat prietenos si este populara pentru turismul balnear, punand la dispozitia turistilor pe toata perioada anului cazare, tratamente si metode de relaxare. Este o statiune ideale pentru vacanta, recuperare si odihna.

Istoricul Bailor Felix

In secolul al XVII-lea, calugarul Felix Helcher de la Manastirea Klosterbruck din Moravia si administrator al Manastirii Sanmartin din Romania (atunci Varadszentmarton), a descoperit si apreciat izvoarele termale din actuala zona a Bailor Felix. Primele tratamente termale au fost organizate intre anii 1711 si 1721. Ele purtau numele Felix Furdo, sau Baia lui Felix. Felix Helcher a murit in 1737, dar tratamentele care ii poarta numele au continuat. Mai mult, in 1885 a fost descoperit in zona un nou izvor cu ape termale cu o temperatura de 49 de grade Celsius.

Vatra Dornei – comoara turistica a Bucovinei

Geografia si clima Bailor Felix

Baile Felix este o statiune termala situata intr-o zona deluroasa cu paduri de mesteceni si stejari, aflata la 9 km de Oradea, unul dintre cele mai importante orase din vestul Romaniei, si la 22 km sud-est de Bors, punct de control la frontiera cu Ungaria. Statiunea este asezata in Campia Crisurilor la altitudinea de 150 m, fiind apreciata pentru clima placuta. Verile sunt moderat de calde, iar iernile sunt blande, cu precipitatii moderate.

Te mai poate interesa si Gura Portitei – un paradis intre mare si Dunare

Fauna si flora Bailor Felix

In apele termale ale raului si lacului Peta, care au o temperatura constanta de 30, maxim 31 de grade Celsius, se poate gasi melcul Melanopsis parreyssi, cunoscut ca facand parte din fauna tertiala. De asemenea, mai sunt prezenti pestii Scardinus racovitzae si o specie rara de nuferi, sau crini de apa subtropicala – Nymphaea lotus thermalis. Lacul cu nuferi, care fac parte din flora tertiala, este declarat monument al naturii.

Te mai poate interesa Cheile Gradistei – mica Elvetie din Romania

Relaxare si recreere la Baile Felix

Statiunea Baile Felix gazduieste in prezent numeroase izvoare minerale cu ape termale cu temperaturi cuprinse intre 20 si 48 de grade Celsius. Apele sunt sulfuroase, calcaroase, bogate in sodiu sau in bicarbonat. Ele sunt cunoscute inca de la inceputul mileniului. Statiunea a fost apreciata pentru capacitatea acestor ape de a calma durerile articulare, musculare si pentru tratarea unor nevralgii reumatice. Tratamentele de la Baile Felix sunt printre cele mai eficiente in ameliorarea bolilor reumatice inflamatorii (poliartrita reumatica, spondilita reumatoida, reumatism articular acut, etc), degenerative, tulburari neurologice centrale si periferice, boli ginecologice, afectiuni posttraumatice si tulburari endocrine.

Te mai poate interesa Baile Tusnad – o destinatie de vacanta pentru intreaga familie

Baile Felix – dotari si proceduri

Statiunea dispune de o baza medicala moderna si ofera tratamente eficiente pentru reumatism, boli neurologice si ginecologice. Baile Felix ofera celor interesati facilitati pentru proceduri care implica electroterapie, hidroterapie, aerosoli, masaj, impachetari cu parafina si alte tratamente cu apa.

Baile Felix sunt de fapt o baza de tratament complexa cu cazi pentru bai in diverse tipuri de ape termale, facilitati pentru aplicarea namolului cald, numeroase bazine cu ape termale variate, instalatii pentru hidro si electro terapii, saune, sali de gimnastica medicala si recuperatorie si numeroase piscine de interior sau exterior.

Saturnian / CC BY-SA

Cuvinte cheie:
Data articol: 25/06/2021