4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Vacantele familiei tale » 4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia
paste in grecia - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - santorini-4368946_1920

Paste in Grecia. Sarbatorile Pascale au o insemnatate spirituala aparte pentru fiecare. Daca vrei sa petreci aceasta sarbatoare in alta tara, Grecia poate fi o alegere foarte potrivita. Grecii sunt, ca si noi, in majoritate ortodocsi, iar traditiile ce tin de religie sunt similare.

Iata 4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia.

Paste in Grecia – Traditii similare

In Grecia, Sfintele Pasti se numesc Lambre, adica Luminos sau Lucent, pentru ca aceasta zi semnifica trecerea de la moarte la viata.
Pastele reprezinta la greci cea mai sacra dintre credintele ortodoxe. Preparatele si obiceiurile raman unele dintre cele mai traditionale manifestari ale sarbatorilor de Pasti.
In Grecia, pregatirile de Pasti incep in Joia Sfanta cu coacerea painii de Pasti, tsoureki, vopsirea oualelor (in rosu, pentru ca este culoarea vietii, precum si un simbol al sangelui varsat de Hristos). Din cele mai vechi timpuri, oul a fost un simbol al innoirii vietii, iar mesajul oualelor rosii este victoria asupra mortii.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Cea mai sfanta zi din Saptamana Mare este Vinerea.

Este o zi de doliu, in aceasta zi fiind interzise activitatile casnice inclusiv prepararea mancarii. De asemenea, este singura zi din cursul anului, atunci cand Sfanta Liturghie nu este citita. Steagurile sunt lasate in berna, iar clopotele bisericiilor bat toata ziua pe un ton trist.
Multi credinciosi nu gatesc in Vinerea Mare, dar daca o fac, alimentele traditionale sunt simple, acestea reducandu-se la fierberea lor in apa, fara ulei, condimentate cu otet, cum ar fi fasolea sau supele subtiri din tahini.

In ziua de Sambata, Flacara Vesnica este adusa in Grecia de un serviciu militar special si apoi transportata catre bisericile locale. Evenimentul este intotdeauna televizat.
Sarbatoarea de Inviere de la miezul noptii de Sambata este o ocazie la care toti participantii tin in mana cate o lumanare alba.
Lumanarile de Paste sunt facute special pentru aceasta sarbatoare si sunt numite „labatha”. Aceste lumanari sunt bogat decorate cu eroii preferati de copii sau personaje din carti.
Pe strazile din intreaga Grecia, ortodocsii comunitatii spun intr-un singur glas: ”Christos Aneste”.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 13/04/2022