Cum sa te feresti de microbii din baie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa te feresti de microbii din baie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Utile, idei pentru casa » Cum sa te feresti de microbii din baie
Cum sa te feresti de microbii din baie

Microbii din baie sunt principala sursa de infectii si boli precum enterocolitele sau racelile. Iar pentru a scapa de microbii din baie gospodinele sunt intr-o continua dezinfectie. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa tineti sub control microbii din baie.

Capacul de la WC te ajuta sa limitezi imprastierea microbilor din baie

Dupa efectuarea unor experiemente de catre cercetatorii de la Universitatea din Leeds, acestia au descoperit ca dupa ce se trage apa la toaleta fara coborarea capacului, are loc o adevarata “explozie”. O multime de virusi si bacterii se pot imprastia in aer, intr-un norisor de particule fine. Asta inseamna ca iti pot atinge prosoapele, periutele de dinti, perdeaua de la cabina de baie sau de la cada (etc.). Ca si cum nu ar fi suficient, acestia pot trai pana la 90 de minute in baie dupa ce s-a tras apa si ei sunt raspanditi in mediu.

Degeaba freci vasul toaletei, daca microbii s-au imprastiati deja in aer. Solutia, spun britanicii, este lasarea in jos a capacului, de fiecare data cand trageti apa. Atunci cand s-a repetat experimentul cu capacul lasat, in aer nu a mai fost gasita nici o urma de microbi. Este adevarat insa, ca ele vor ramane pe vasul si, evident, capacul WC-ului, dar de acolo pot fi ahinilate cu ajutorul produselor pentru curatenie si dezinfectie.

Citeste si: Scapa de microbi! Cele mai periculoase zone din casa

Dezinfectati tot timpul cele mai des utilizate lucruri pentru a scapa de microbii din baie

Utilizati spray-urile sau servetelele dezinfectante pe robinete, butonul de tras apa, clanta de la usa si de la cabina de dus, vasul WC-ului, capacul si colacul toaletei, manerul periei de WC, orice suprafata pe care o atingeti frecvent. Sunt microbi care pot rezista pe suprafete pana la 3 ore, asa ca dezinfectarea acestor suprafete va micsora riscul imbolnavirii.

Pentru a nu imprastia microbii, fiecare trebuie sa aiba prosopul lui

Asa cum fiecare are periuta lui de dinti, asa trebuie sa se intampla si cu prosoapele. Cand va stergeti cu prosopul altuia nu faceti altceva decat sa-i depozitati pe propriul trup. Aveti mai multe solutii: fie utilizati un cod al culorilor pentru fiecare membru al familiei, fie faceti un semn distinctiv cu marker-ul, astfel incat sa stie care este prosopul sau.

Te mai poate interesa si: Cum imi feresc copilul de microbi?

Spalati-va pe maini la fiecare utilizare a toaletei

O regula esentiala a igienei este spalatul mainilor, mai ales dupa utilizarea toaletei. Dar si dupa ce faceti curatenie in toaleta trebuie sa va spalati pe maini.

Lasati apa calda sa curga pentru a scapa de microbii din baie

Cand dati drumul la robinet (fie pentru a va spala pe maini, fie pentru a face dus), trebuie sa lasati sa curga apa fierbinte pentru doua-trei minute. Pentru ca este un mediu umed, bacteriile se pot dezvolta foarte repede in bateria de dus sau la chiuveta. Si spalandu-va imediat, de fapt, le imprastiati pe corp in loc sa scapati de ele.

Imagine de cocoparisienne de la Pixabay

Data articol: 01/08/2021